Mainos
Mainos

Kuivuus aiheuttamassa kehnon sienisadon

Sienimetsiä uhkaa toinen perättäinen katovuosi, ellei lähiviikkoina saada runsaita sateita.

- Sienien kasvua viivästyttää kuumuus ja kuivuus. Seuraavat kaksi viikkoa näyttävät suunnan, mutta jo nyt vaikuttaa siltä, että hyvää sienisatoa ei tänäkään kesänä saada, arvioi liikkeenharjoittaja Reijo Tähtinen Padasjoen Sieniasemalta.

Viime kesä oli kuivuudesta johtuen yksi huonoimmista vuosikymmeniin. Paikalliset ukkoskuurot ovat nyt pienillä alueilla auttaneet kasvuun ensimmäiset kantarellit, jotka kuumuus kuitenkin kuivattaa nopeasti.

- Myös herkkutatin ensimmäinen sato jäi vähäiseksi ja laadultaan huonoksi. Herkkutatin pääsato jäänee syys-lokakuulle. Kuivuus vaivaa kasvustoja myös Pohjois-Karjalassa, jossa kerätään 70-80 prosenttia meillä myyntiin tulevista metsäsienistä. Yksittäiset ukkoskuurot eivät enää auta, vaan tilanteen voi pelastaa vain useita päiviä jatkuvat sateet, sanoi Tähtinen.

Metsäntutkimuslaitos ennakoi vielä viime kuun lopussa hyvää sienisatoa. Olihan takana sateinen kevät. Sateista ei enää ole helteiden kuivattamissa metsissä apua.

- Nyt näyttää huonolta. Kosteus on näillä säillä haihtunut metsistä nopeasti. Koesienestys on toistaiseksi antanut saaliiksi vain muutamia yksittäisiä sieniä. Tosin viime kesänä koeruuduistamme ei löytynyt ainuttakaan sientä, kertoi metsätalousteknikko Jukka Lehtonen Metsäntutkimuslaitokselta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme