Mainos
Mainos

Kuivuus koettelee jo käyttövesivaroja

Pitkään jatkunut kuivuus ja helteet ovat alkaneet jo verottaa käyttövesivaroja osassa Suomea. Etenkin Lounais-Suomessa sateet ovat olleet vähissä, mikä näkyy pintavesissä nopeasti ja pohjavesissä viiveellä.

Arvioiden mukaan kaikkein kuivimmilla alueilla ollaan kohta kesän 2003 ennätystasolla.

Yksi kuivimmista paikkakunnista on Turun lähellä sijaitseva Mynämäki, missä kunnan vesijohtoverkon asiakkaita on kehotettu välttämään nurmikoiden kastelua sekä autojen ja mattojen pesua. Syynä on pohjaveden tason laskeminen vedenottamoilla.

- Juhannuksen jälkeen ei ole tullut kuin ihan muutamia millimetrejä vettä. Niistä ei ole ollut mitään apua tähän vesipulaan. Kaivojen pinnat laskevat 2-3 senttimetriä päivässä, kertoo Mynämäen vesilaitoksen hoitaja Timo Salminen.

Vesivaroissa on kuitenkin suuria paikallisia vaihteluja, ja pääosin pohjavesitilanne on Lounais-Suomessakin normaali.

- Ei nyt tällä hetkellä voi sanoa, että olemme missään kriisissä. Lähinnä kova vedenotto heinäkuun helteillä on vaikuttanut siihen, että pohjavedet laskevat nopeasti. Monelle vedenottamolla tulee näin maksimivedenottomäärä vastaan, sanoo Varsinais-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen vesihuoltoinsinööri Jyrki Lammila.

Tilannetta helpottaa myös runsasluminen viime talvi, joka lisäsi pohjavesivarantoja.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot