Mainos
Mainos

Kuka hoitaa Talvivaaran vesisotkut? "Ei koske konkurssipesää"

Kainuun ELY-keskuksen tänään antama määräys Talvivaaran pilaamien järvien kunnostamisesta johtaa neuvotteluihin siitä, kenen vastuulla siivoaminen on.

Määräys koskee Talvivaara Sotkamo Oy:tä, jonka toiminta-aikana vesistöjen pilaaminen tapahtui. Yhtiö on kuitenkin konkurssissa ja varsinainen kaivosliiketoiminta on myyty valtio-omisteiselle Terrafame-yhtiölle. 

– Vaikka mediassa on näin väitetty, päätös ei koske konkurssipesää, vaan Talvivaara Sotkamo Oy:tä. Eihän siellä konkurssipesä ole sotkenut, sanoo julkisselvittäjä Jari Salminen.

Konkurssipesällä ei edes olisi varoja hoitaa järvien ennallistamista: julkisselvityksen jäljiltä velkojille ei ole jäämässä jako-osuuksia. Mahdolliset vesienpuhdistuskulut menisivät näiden muiden vastuiden joukkoon.

Salminen ei kerro, onko Terrafame-kauppojen yhteydessä sovittu jotain mahdollisista vesienpuhdistusvastuista. 

– Kauppasopimus on salainen, joten en voi sitä kommentoida. Tässä täytyy nyt ryhtyä keskustelemaan Terrafamen ja ELY-keskuksen kanssa asiasta. Päätöshän on tuore ja aion perehtyä siihen huolella. 

Näyttää joka tapauksessa siltä, että järvien kunnostaminen jää veronmaksajien kustannettavaksi – joko valtion rahoittaman Terrafamen kautta tai muuten. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme