Mainos
Mainos

Kuka on vastuussa, kun katto on säpäleinä talven jälkeen?

Vasta kevät ja lumien sulaminen paljastavat, millaisia vaurioita asuinrakennusten katot ovat tänä talvena kärsineet. Painava lumi ja sitkeä jää ovat voineet tehdä vaurioita myös yksinään, mutta joissain tapauksissa turhan kovaotteiset lumenpudottajat ovat saattaneet pahentaa tilannetta tai jopa rikkoa vanhoja peltirakenteita.

- Meille tuli jo viime vuonna, kun oli luminen talvi, jonkin verran kyselyitä siitä, mikä on lumenpudottajan vastuu tällaisissa tapauksissa. Odotamme tällaisia kyselyitä myös tänä vuonna, kertoo Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäinen.

Monessa tapauksessa jää kuitenkin kiistanalaiseksi se, kuka on aiheuttanut vahingot ja koska.

- Voidaan pohtia, onko katon rikkoutuminen tosiaan aiheutunut lumenpudotuksesta. Tällöin katsotaan, näkyykö katossa selkeästi lyöntijälkiä. Aina ei kuitenkaan ole ihan selvää se, mistä rikkoutuminen on aiheutunut.

Epäselvissä tapauksissa lumenpudotusfirmalla on näyttövastuu siitä, että se on toiminut tehtävässään huolellisesti. Taloyhtiö usein pyrkii tilaamaan lumenpudotuspalvelut yhdeltä toimijalta, mutta tänä talvena se ei ole aina onnistunut. Tämä aiheuttaa uuden ongelman - mistä tietää, mikä firmoista on mahdolliset vauriot aiheuttanut?

- Lumen putoamisvaara on aiheuttanut sen, että taloyhtiö on voinut hankkia sen firman, jonka se nopeimmin saa. Lumenpudottaja on saattanut siis vaihtua talven aikana. Silloinhan sen näyttäminen, kuka katon on rikkonut, on hyvin hankalaa.

Vauriot ja vastuut selviävät vasta myöhemmin keväällä, kun sulavedet valuvat rakennusten sisälle ja reiät paljastuvat lumen ja jään alta. Kärkkäinen kuitenkin suosittelee, että taloyhtiöissä odotetaan kevättä rauhallisin mielin.

- En usko, että taloyhtiöille on tulossa mitään todella isoja kustannuksia. En myöskään usko, että Kiinteistöliitolle tulee mitään "lumenpudotuspuhelusumaa", vaikka varmasti ilmeneekin näitä tapauksia, joissa joudutaan arvioimaan vastuukysymyksiä tarkemminkin, hän sanoo.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme