Mainos

Kuka on vastuussa lasten Facebook-käyttäytymisestä?

Lapset ja nuoret viihtyvät yhä aktiivisemmin netin sosiaalisissa medioissa. Monille voi kuitenkin osoittautua vaikeaksi hahmottaa, mitä netissä kannattaa itsestään kertoa.

Kouluissa opetetaan atk-taitoja, mutta onko opettajien vastuulla kertoa, millaista on hyvä nettikäyttäytyminen?

Ovi sosiaalisten medioiden maailmaan avautuu yläasteella, sillä esimerkiksi maailman suosituimman verkkopalvelun Facebookin ikäraja on 13 vuotta.

Zipipop-yhtiön toimitusjohtaja Helene Auramo nuoria pitäisi opettaa ymmärtämään netinkäytön riskit.

- Ymmärtääkseni kouluissa ei näitä tarpeeksi hyvin opeteta. Opettajatkaan eivät täysin ymmärrä tätä maailmaa. Pitäisi panostaa 13-vuotiaiden opettamiseen, sillä sen monen muunkin sosiaalisen median palvelun ikäraja, Auramo toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

"Vastuu on vanhemmilla"

Keravan Sompion koulun rehtori Anja Kosonen on kuitenkin toista mieltä siitä, kenen vastuulla nuorten toiminta nettiyhteisöissä on.

- Facebookin käyttö on koulun koneilla estetty, joten mahdolliset väärinkäytökset tehdään kotona. Silloin se huoltajista kiinni eli vanhemmilla on opetusvastuu.

Sompion koulussa järjestetään tietoteknistä opetusta valinnaiskursseina, mutta netti on kiinteä osa muutakin opetusta.

Kososen mukaan opetuksessa painotetaan kuitenkin itse järjestelmien tuntemusta, eikä varsinaisesti esimerkiksi Facebookissa toimimista.

- Facebookin kautta tulee kiusaamistapauksia. Siihen voidaan puuttua, jos kiusaaminen näkyy myös koulussa, mutta väärinkäytökset eivät tosiaan meidän koulussamme onnistu, Kosonen toteaa.

Kososen mukaan vasta yhdeksäsluokkalaiset alkavat ymmärtää, miten netissä julkaistava tieto on periaatteessa kaikkien nähtävillä. Hän muistuttaa vielä, että nettiöykkäröintiin puuttuminen on pääasiassa vanhempien tehtävä.

- Nettikiusaaminenhan on rikos, ja siitä poliisille ilmoittaminen on sekin vanhempien hommaa.

Sosiaalinen media opetussuunnitelmaan?

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen allekirjoittaa väitteen siitä, että sosiaalisen median käyttäytymismalleja ei opeteta koulussa kunnolla.

- Varsin vähän sitä käsitellään. Opetussuunnitelmassa on siitä vivahteita, esimerkiksi eettisestä sähköpostin käytöstä.

Myös Luukkaisen mielestä verkkoyhteisössä käyttäytyminen on pääasiassa vanhempien tehtävä, mutta hän antaisi vastuuta myös kouluille. Opetussuunnitelman muokkaaminen on kuitenkin monimutkainen prosessi, minkä takia sosiaalisen median käytösopetusta voitaisiin antaa vasta useamman vuoden päästä.

- Mutta kyllähän se koulukohtaisesti olisi mahdollista jo aiemminkin. Tulevaisuudessa aiheen on joka tapauksessa välttämätöntä olla opetussuunnitelmassa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot