Mainos
Mainos

Kuka tai mikä saa Vuoden Johtolangan?

Suomen dekkariseuran Vuoden Johtolanka -palkinto jaetaan torstaina 9. helmikuuta. Viime vuonna poliisi otti perinteiset sormenjäljet kirjailija Antti Tuomaiselta, jonka tieteisromaania lähellä oleva dekkari Parantaja oli valittu yksimielisesti vuoden dekkariteoksi. Parantaja kertoo tulevaisuuden Helsingistä, joka kärsii tulvista ja pandemioista. Joidenkin kärsivällisyys pettää ja alkaa silmitön poliitikkojen ja yritysjohtajien murhaaminen, koska ilmastonmuutoksen katsotaan olevan heidän syynsä.

Vaikka enemmistö Vuoden johtolangoista on myönnetty dekkareille, sen voi saada myös esimerkiksi elokuvasta, kuunnelmasta, tv-sarjasta tai mistä tahansa alan merkkiteosta. 28. kertaa jaettavan palkinnon tarkoituksena on kiinnittää huomiota kotimaiseen jännityskirjallisuuteen ja muuhun alan piirissä tehtävään työhön.

Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 1985, jolloin sen sai Matti Yrjänä Joensuu. Joulukuussa kuollut kirjailija olikin poikkeus palkinnon historiassa, sillä hänet ehdittiin palkita kolme kertaa. Toinen poikkeus on Harri Nykänen, joka on palkittu kahdesti, ensin romaanista Takapiru ja myöhemmin tv-sarja Raidista.

Palkinto on jakautunut varsin tasaisesti merkittävimmille dekkaristeillemme. Silmiinpistävää on kuitenkin palkittujen naisdekkaristien vähyys. Vain Leena Lehtolainen ja Tuula-Liina Varis ovat palkinnon saaneet.

Palkinnon myöntää dekkariseuran vuosikokouksen nimittämä kolmihenkinen asiantuntijaraati, joka työskentelee kaksi kautta peräkkäin. Vuoden 2011 raatiin kuuluvat Juha Roiha, Ritva Sorvali ja Tiina Torppa.

Viimevuotinen raati luki kuutisenkymmentä kotimaista rikos- tai jännitysromaania.

Palkinnon voittaja saa keraamisen taulun, jonka toisella puolella on Mika Waltarin kuuluisa komisario Palmu ja toisella "johtolanka". Kiertopalkinto on taiteilija Tuke Laurilan veistämä puureliefi samaisesta hahmosta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme