Mainos
Mainos

Kullankaivuusta ammatti työttömille Lapissa

Kullankaivuusta kehitetään uutta ammattia työttömille ja muille kiinnostuneille työvoimahallinnon tukemassa hankkeessa Lapissa. Niin sanottu pienkaivosprojekti tuottaa Suomeen uutta teknologiaa, jota voidaan yleensäkin soveltaa pienehköjen mineraaliesiintymien hyödyntämiseen.

Geologian tutkimuskeskuksella on tiedossa kymmenittäin kiintoisia mineralisaatioita, mutta ne ovat kuitenkin liian pieniä tosi kaivajille kuten Outokummulle.

Iso mitta vaatii näet isot investoinnit. Esimerkiksi pelkästään kullanerotuslaitos eli rikastamo, joka pystyy käsittelemään noin 500 000 tuhatta tonnia vuodessa, maksaa kymmeniä miljoonia markkoja.

Kustannukset ja tietotaidon puute ovatkin tähän asti olleet kynnyksiä, joihin pienempi kaivostoiminta niin Kittilän ja Sodankylän alueella kuin muuallakin maassa on tyrehtynyt.

Kehitteillä kuitenkin on liikuteltavia murskauslaitoksia ja yhteiskäyttöisiä rikastamoja sekä laboratorioita kenttäkäyttöön. Tuotekehittely on meneillään, ja mukana on korkean teknologian yrityksiä myös Sodankylästä.

Teknikkaongelmista aina selvitään, mutta mistä löytyvät sitten yrittäjät? Koulutuksesta työvoimahallinnolla onkin juuri tarjouspyynnöt ulkona ja kullankaivajan oppiin pääsee syksyllä joko Sodankylässä tai Joensuussa.
(MTV3/Jarmo Kantelinen)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme