Mainos
Mainos

Kultaisten kirjojen nostalgia vetoaa edelleen

Pupu ja muna, Viisi pientä palosotilasta, Pörri, pieni ankanpoika, Kissa, joka luuli olevansa hiiri, Jere jarruvaunu, Kaikkien aikojen Bill. Kuinka moni onkaan aloittanut lukemisen Tammen kultaisista kirjoista? Niitä on jokaisessa kirjastossa, mutta ne ovat huokeita ostaakin. Suomessa sarjaa on julkaistu jo 60 vuotta ja uusintapainosten kannet on onneksi säilytetty alkuperäisinä. Niinpä lapsenlapselleen voi lukea samaa kirjaa, johon itse varhaisvuosinaan ihastui. Kumma kyllä, Kultaisten kirjojen lumo ei näytä haihtuvan vuosikymmenten kuluessakaan, vaan yhä uudet sukupolvet tarttuvat niihin.

Kuvakirjasarja syntyi Yhdysvalloissa toisen maailmansodan pula-aikana vuonna 1942 Little Golden Books -nimisenä. Suomeen sarja saapui vain kymmentä vuotta myöhemmin.

Suomen Kultaiset kirjat -sarjassa on ilmestynyt jo 188 teosta, joista on vielä saatavilla 61. Monille aikuisille Kultaisten kirjojen keräily onkin intohimoinen harrastus.

Kultaisia kirjoja myydään meillä yhä joka vuosi yli 100 000 kappaletta. Vuosien mittaan niitä on myyty Suomessa yhteensä 1,5 miljoonaa.

Pyöreiden vuosien kunniaksi julkaistaan maaliskuun lopulla Kultainen juhlakirja, jossa on sarjan suosituimpia teoksia, kuten Kisu Killisilmä ja Maalarikissat. Mukana on myös ennen suomeksi julkaisematon kultainen kirja, Margaret Wise BrowninThe Wonderful House. Sama nainen oli tekemässä myös Viisi pientä palosotilasta -kirjaa, joka on sarjan suosituimpia kuvakirjoja.

Lisäksi Annantalon Kirjakahvilassa Helsingissä on avattu kuukauden auki oleva näyttely Tammen kultaiset kirjat - osa suomalaista lapsuutta 60 vuoden ajan. Suomalaisia kulttuuri-ihmisiä on pyydetty valitsemaan näyttelyyn omat suosikkinsa. Valitsijoina ovat olleet muun muassa Mari Rantasila, Timo Parvela ja Vuokko Hovatta. Näyttelyn on kuratoroinut taidehistorioitsija Tuula Karjalainen ja se on avoinna 5.3. - 5.4.2012.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme