Mainos
Mainos

Kulttuuriala työllistää heikosti

Kulttuurialan ammattikoulutetuista vain vajaa puolet sijoittuu tuoreen tutkimuksen mukaan alan töihin. Turun yliopiston Koulutussosiologian tutkimuskeskuksen tutkimus kertoo, että kulttuurialan ammattikoulutuksen hankkineista joka kymmenes ei ollut sijoittunut työelämään 1-2 vuoden kuluttua valmistumisestaan.

Ainoastaan kaksi viidestä työllisestä työskenteli kulttuurialalla. Työn löytäminen on vaikeaa erikoisesti kuvataiteista, kulttuurituotannosta ja muotoilun aloilta valmistuneille.

Tutkimukseen vastanneiden enemmistö on sitä mieltä, että kulttuurialan tehtäviin koulutetaan tällä hetkellä liikaa ammattilaisia. Moni kokikin yrittäjyyden tai opettamisen ainoana työllistymisvaihtoehtonaan.

Kulttuurialan työmarkkinoilla pärjäämiseen vaikuttavat pitkälti samat tekijät kuin muillakin aloilla eli sukupuoli ja työkokemus. Niistä, joilla oli alan työkokemusta, neljä viidestä pääsi alan töihin. Työkokemusta vailla olevista vain kaksi kolmesta työskenteli kulttuurialalla.

Naisilla työkokemus on tärkeämpää kuin miehillä. Miehet pärjäävät esimerkiksi ryhtymällä naisia hanakammin yrittäjiksi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme