Mainos
Mainos

Kuluttajajärjestöt vaativat ruoan arvonlisäveron alentamista

Ruoan arvonlisäveron alentaminen on kuluttajajärjestöjen toivelistan kärjessä, kun uusi hallitus aloittaa työnsä. Sekä Suomen Kuluttajaliitto että Kuluttajat-Konsumenterna patistavat tulevaa hallitusta alentamaan elintarvikkeiden arvonlisäveroa 12 prosenttiin nykyisestä 17 prosentista. EU:ssa ruoan arvonlisävero on nyt keskimäärin seitsemän prosenttia.

Kuluttajajärjestöt muistuttavat, että arvonlisäveron alentaminen näkyisi suoraan vähävaraisten kuten eläkeläisten ja lapsiperheiden ruokalaskussa. Järjestöt arvioivat myös, että veronalennus saattaisi lyhentää leipäjonoja ja vähentää toimeentulotuen käyttöä, kun ihmisillä olisi varaa ostaa halvempaa ruokaa.

Suomen Kuluttajaliitto peräänkuuluttaa lisäksi tehokkaan ja maksuttoman neuvonnan järjestämistä kaikille kuluttajille. Ongelmana on tätä nykyä se, etteivät kaikki kunnat kykene tarjoamaan asukkailleen asiantuntevaa neuvontaa. Neuvoja voi myös olla niin ylityöllistetty, ettei häneen saa yhteyttä kohtuullisessa ajassa.

Muun muassa asumiseen liittyvät asiat askarruttavat monia kuluttajia. Etenkin vuokralla asuvat jäävät helposti vaille minkäänlaista neuvontaa. Kuluttajaliitto aloittaakin maaliskuun alussa puhelinneuvonnan, josta vuokralaiset voivat kysyä ohjeita pulmiinsa. Lisäksi palvelussa annetaan ohjeita asunto-osakeyhtiön sisäisten kiistojen selvittelyyn. Lakimies Tero Leinon mukaan kyseeseen voivat tulla ongelmat, jotka liittyvät esimerkiksi vesivahinkojen korjausvastuukiistoihin. Esimerkkinä Leino mainitsee tilanteen, jossa asunto-osakeyhtiö on haluton korjaamaan sen vastuulle selvästi kuuluvaa vahinkoa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme