Mainos
Mainos

Kuluttajaliitto: Lääkkeistä maksetaan liikaa

Kuluttajaliiton mielestä apteekit eivät aina noudata velvollisuuttaan tarjota ostajalle edullisempi valmiste. Apteekkariliitto kiistää väitteen tiukasti.

Kuluttajaliiton mukaan mukaan moni kuluttaja maksaa lääkkeestään liian paljon.

Viime vuonna vain 12 prosenttia vaihtokelpoisista resepteistä vaihdettiin apteekeissa halvempaan. Useimmiten lääke jäi vaihtamatta, koska lääkäri oli määrännyt jo hintaputkessa olevan lääkkeen. Kuluttajaliiton mielestä apteekit eivät aina noudata velvollisuuttaan tarjota ostajalle vielä edullisempi valmiste. Niin sanotun lääkevaihdon piirissä jää kuluttajille liian usein ainoaksi mahdollisuudeksi ostaa hintaputken yläpään kalleimpia lääkkeitä silloinkin, kun voitaisiin tarjota edullisempia valmisteita.

Kuluttajaliitto on aloittanut Älä maksa lääkkeistäsi liikaa -kampanjan lääkkeitä koskevan hintatietoisuuden lisäämiseksi. Tarkoituksena on muistuttaa kuluttajia siitä, että niin sanotussa hintaputkessa olevia lääkkeitäkin voidaan vaihtaa yhä edullisempiin.

Apteekkariliitto eri mieltä

Suomen Apteekkariliiton mielestä lääkevaihto on kuitenkin toiminut hyvin. Apteekkariliiton viestintäjohta Erkki Kostiainen sanoo, ettei apteekin ole tarkoituskaan lähteä vaihtamaan jo valmiiksi hintaputkessä olevaa lääkärin määräämää lääkettä. Apteekki on velvollinen tarjoamaan vaihtoa vain, jos lääkäri on määrännyt hintaputkea kalliimman lääkkeen.

Kostiainen huomauttaa, että tavoitteena on myös turvata lääkkeiden saatavuus. Tästä syystä apteekeilta ei edellytetä vain halvimman tarjoamista, joka lisäksi saattaa vaihtua kahden viikon välein. Siksi käytössä on 2 - 3 euron levyinen hintaputki. Näin koko ryhmän kulutus ei kohdistu vain yhteen lääkkeeseen, kun vaihto voidaan tehdä useampaan valmisteeseen. Lisäksi lääkelain mukaan reseptin voimassaoloaikana apteekin on toimitettava samaa lääkettä.

Kelan tilastojen mukaan apteekit toimittivat viime vuonna liki 13 miljoonaa vaihtokelpoisen lääkkeen reseptiä. Näistä yli 70 prosentissa lääkäri oli jo valmiiksi määrännyt edullisen, hintaputkessa olevan lääkkeen. Asiakas kielsi vaihdon noin 12 prosentissa tapauksista ja lääkäri 0,3 prosentissa tapauksista. Apteekki vaihtoi lääkkeen asiakkaan suostumuksella 12 prosentissa tapauksista.

Lääkevaihto alkoi Suomessa vuoden 2003 huhtikuussa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme