Mainos
Mainos

Kuluttajan takuuturva lisääntyy

Kuluttajan asema vahvistuu vuoden alussa ratkaisevasti, kun lähes kaikki tavarat tulevat puolen vuoden mittaisen vähimmäistakuun piiriin.

Ilman takuuta jäävät vain aivan lyhyeen käyttöön tarkoitetut hyödykkeet, kuten elintarvikkeet ja esimerkiksi jotkut alusvaatteet. Uusi EU-direktiivi tuo kuluttajansuojalakiin vähimmäistakuun, joka kattaa tavarat varsin laajasti. Mukaan tulevat kaikki tuotteet, joiden normaali käyttöikä on yli puoli vuotta. Siis esimerkiksi vaatteet, kengät ja huonekalut.

Kuluttajaneuvojien mukaan harvat kuitenkin muistavat, ettei myyjä vapaudu virhevastuusta täysin takuuajan päättyttyäkään.

-Kuluttajan osalta ehkä kaupanpurkukynnys jonkin verran alenee. Kuitenkaan kaupan purusta ei tule mikään selvä vaihtoehto korjaamiselle ja hinnanalennukselle, vaan nämä pysyvät ensisijaisina virheenoikaisuvaihtoehtoina muutoksesta huolimatta, kertoo Helsingin kaupungin johtava kuluttajaneuvoja Eija Lukkari

Tähän asti lisäetu

Tähän saakka takuu on ollut vapaaehtoinen lisäetu, jonka kauppias voi halutessaan myöntää. Esimerkiksi

viiden vuoden takuu on jo poikkeus - yleensä puhutaan puolesta vuodesta tai vuodesta. Kuluttajavalituslautakunnan linjauksen mukaan kodinkoneiden pitää kuitenkin säilyä toimintakunnossa ainakin kaksi vuotta, luki takuulapussa mitä tahansa.

-Moni luulee että takuuaika on sitten se joka katkasee kaikki vastuut, kun takuuaika päättyy. Näinhän ei ole. Jos takuuajan jälkeen ilmenee virhe jonka voidaan osottaa olleen tuotteessa jo aikasemmin, niin virhevastuu kuluttajasuojalain perusteella on edelleen olemassa, muistuttaa Lukkari

Takuuriitoja käydään eniten juuri kodinkone-, elektroniikka- ja tietokonekaupassa. Kuluttajavalituslautakuntaan saakka niistä päätyy vuosittain parikymmentä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme