Mainos
Mainos

Kuluttajat haluaisivat lääkkeet kauppoihin

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen helpottaisi kuluttajien mielestä lääkkeiden saantia ja laskisi hintoja. Lääkkeiden ostaminen internetistä on vielä harvinaista ja sitä paitsi laitonta.

Reilusti yli puolet kuluttajista olisi valmis ostamaan itsehoitolääkkeensä muualta kuin apteekista, selviää Suomen Kuluttajaliiton selvityksestä. Päivittäistavaraliikkeistä tai luontaistuotekaupoista voisi kuluttajien mielestä ostaa esimerkiksi kipulääkkeitä ja yskänlääkkeitä.

Vastaajat perustelivat itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista muun muassa sillä, että muut lääkkeiden myyntipaikat olisivat apteekkeja pidempään auki ja hintakilpailu laskisi lääkkeiden hintoja.

Vastaajat olivat kuitenkin pääosin tyytyväisiä apteekkien sijaintiin, valikoimiin ja aukioloaikoihin.Lisäksi yli puolet vastanneista piti itsehoitolääkkeiden hintoja kohtuullisina.

Myynnin vapauttamisen seurauksista kuluttajia askarruttivat asiantuntevan neuvonnan puute ja vähäisyys. Lääkkeiden väärin- tai päällekkäiskäyttö arveluttivat myös, samoin valikoiman supistuminen.

Kuluttajaliiton kyselyyn vastasi noin 600 henkilöä.

Nettilääkkeiden laittomuus epäselvää

Lääkkeitä on nykyään tarjolla myös internetissä. Vain joka kolmas suomalainen kuitenkin tietää, että laki kieltää lääkkeiden ostamisen netistä.

Reseptilääkkeiden laittomat maahantuontiyritykset ovat moninkertaistuneet. Netistä tilattu lääke paljastuu usein väärennökseksi.

Apteekkarilehden teettämän kyselyn mukaan noin puoli prosenttia suomalaisista myöntää ostaneensa itsehoitolääkkeitä netistä. Luontaistuotteita ja rohdosvalmisteita on ostanut pari prosenttia. Viisi prosenttia kyselyyn vastanneista arveli, että voisi ostaa lääkkeitäkin internetin kautta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme