Mainos
Mainos

Kuluttajavirasto ärähti: Auton kulutus- ja päästötietojen perustuttava mittauksiin

Uusien autojen markkinoinnissa kulutus- ja päästötietojen ilmoittaminen on lakisääteinen velvollisuus.

Kuluttajavirasto korostaa, että tietojen pitää perustua tarkkoihin mittaustuloksiin ja niiden on oltava totuudenmukaisia.

Jos uuden auton ostaja epäilee valmistajan ilmoittaneen vääriä polttoaineen kulutuslukemia, hän voi viedä asian Kuluttajariitalautakuntaan. Hinnanalennus tai jopa kaupan purku saattaa olla mahdollinen virheellisten kulutustietojen vuoksi.

Helsingin Sanomat kirjoitti aiemmin talvella, että valmistajien ilmoittamien kulutuslukemien ja ajossa mitattujen arvojen välillä on isoja eroja. Vuosina 2005-2009 ilmoitettujen kulutusten ja mitattujen ero oli 6,7-10 prosenttia, mutta nyt ero on 29 prosenttia. Tiedot perustuvat pariinsataan ajotapahtumaan vuosina 2005-2012.

Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n erikoistutkija Juhani Laurikko ei syytä valmistajia harhaanjohtamisesta. Hänen mukaansa kuljettajan ajotavalla on suuri merkitys auton polttoaineen kulutukseen.

Autojen polttoaineen kulutus mitataan laboratoriossa menetelmällä, joka on sama kaikilla valmistajilla.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot