Mainos
Mainos

Kulutusmenoista suuri osa veroihin

Veronmaksajien keskusliiton mukaan kulutusverojen osuus verotuloista on Suomessa vanhojen EU-maiden keskitasoa. Toisaalta monet kulutusveroasteet ovat kireimmästä päästä.

Merkittävä osa kotitalouksien kulutusmenoista menee tavaroiden ja palvelujen hintoihin sisältyviin veroihin. Veronmaksajien keskusliiton katsauksen mukaan Suomi verottaa kireimmin väkeviä alkoholijuomia ja tupakkaa, joiden hinnasta 76 prosenttia menee verottajalle. Bensalitran hinnasta verottaja lohkaisee 72 prosenttia.

Noin 30 prosenttia verotuloista kootaan kulutusveroina. Vuonna 2003 niistä kertyi yhteensä 20,4 miljardia euroa. Suurin osa eli noin 60 prosenttia siitä tulee arvonlisäverosta, jota on lähes kaikkien tavaroiden ja palvelujen hinnassa. Valmisteverojen eli lähinnä alkoholijuomien ja polttonesteiden verojen osuus oli noin 30 prosenttia. Esimerkiksi väkevien viinojen 76 prosentin kulutusveroista lähes 60 prosenttiyksikköä on valmisteveroa ja loppu alvia.

- Kulutusverojen osuus verotuloista on vanhojen EU-maiden keskitasoa, ekonomisti Jenni Oksanen Veronmaksajista sanoo. Veronmaksajien kannan mukaan suurempi ongelma Suomessa onkin palkkojen ja eläkkeiden korkea verotus, mutta järjestö ei kannata myöskään kulutusverojen korotuksia.

Korkeita veroasteita

Vaikka Suomi on EU- ja läntisten teollisuusmaiden OECD:n keskitasoa kulutuksen verottajana, Oksanen muistuttaa monien Suomen kulutusveroasteiden löytyvän kireimpien joukosta. Tämä koskee erityisesti alvia ja valmisteveroja.

- Kulutusverotuksen kireyden vertailu on vaikeampaa kuin palkkaverotuksen. Palkkaverotusta vertailtaessa voidaan ottaa palkka ja katsoa, miten paljon veroa siitä peritään kussakin maassa. Kulutusverojen vertailussa olisi hyvä ottaa kulutuskori ja katsoa, miten suuri osa kustakin tuotteesta on veroa eri maissa. Meidän resursseilla sitä ei oikein voi toteuttaa, joten olemme tyytyneet vertailemaan veroasteita, Oksanen selvitti.

Suomessa yleinen arvonlisävero on 22 prosenttia, mitä Oksanen pitää melko korkeana, vaikka edelle menevät muut Pohjoismaat 25 prosentin veroasteella.

Kaikilla mailla osa tuotteista on alhaisemmassa asteikossa, mutta Suomessa alennetutkin alv-kannat ovat korkeita. Tästä esimerkkinä hän mainitsee elintarvikkeet. Suomessa elintarvikkeita verotetaan 17 prosentilla, kun Ruotsissa 12:lla ja Britanniassa elintarvikkeet on vapautettu kokonaan alvista.

EU-maissa on pyritty yhdenmukaistamaan kulutusveroja, mutta yleensä EU määrännyt alimman tason ja se voidaan ylittää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme