Mainos
Mainos

Kumppanuuden syventäminen eteni Riian Nato-kokouksessa

Riiassa sovittiin kolmesta Suomea suoraan koskevasta asiasta. Yksi näistä oli Naton nopean toiminnan joukkojen NRF:n harjoitusten ja operaatioiden avaaminen kumppanimaille.

Suunnitelmat Nato-kumppanuuden syventämisestä ovat edenneet Riiassa päättyneessä Nato-huippukokouksessa.

Puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston päällikön Pauli Järvenpään mukaan asia on kirjattu myös kokouksen julkilausumaan, joskin poliittisista syistä hieman vaikeiden sanamuotojen taakse.

Järvenpään mukaan Riiassa sovittiin kolmesta Suomea suoraan koskevasta asiasta. Naton nopean toiminnan joukkojen NRF:n harjoitukset ja operaatiot avataan kumppanimaille. Myös tiedonkulkua nykyisissä operaatioissa parannetaan ja kumppanimaat päästetään mukaan suunnitteluun.

Niin sanotun globaalin kumppanuuden osalta kysymyksiä jäi Riiassa vielä auki lähinnä Ranskan vastustuksen vuoksi.

- Sekin on siellä mukana, mutta siihen huippukokouksen osanottajat antavat tehtäväksi Naton neuvostolle suunnitella vielä eteenpäin tätä konseptia ja tuottaa sitten vastauksia vuoden 2008 seuraavaan huippukokoukseen mennessä, Järvenpää sanoo STT:lle.

Yhdysvaltojen ja Britannian aloitteessa otettaisiin "globaalin kumppanuuden" suojiin Suomen ja Ruotsin lisäksi Naton kanssa Afganistanissa yhteistyössä olevat Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Korea ja Japani.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ranskan presidentti Jacques Chirac teki kuitenkin Riiassa selväksi, ettei aloite globaalista kumppanuudesta kelpaa Ranskalle. Chirac piti parempana tapauskohtaisesti sovittavaa yhteistyötä kumppanimaiden kanssa.

Suunnitelmat Suomen ja Ruotsin kaltaisten kumppanimaiden Nato-yhteistyön syventämisestä tulivat julki viime keväänä. Sittemmin Suomi ja Ruotsi tekivät itsekin Natolle aloitteen tietojenvaihdon ja suunnitteluyhteistyön kehittämisestä.

NRF:ään pikapuoliin?

Naton nopean toiminnan joukkojen NRF:n harjoitukset tarjoavat mahdollisuuden harjoituttaa Suomen EU-joukkoja vaativissa olosuhteissa. EU ei vastaavia harjoituksia järjestä.

Presidentti ja hallituksen ulko-ja turvallisuuspoliittinen valiokunta (utva) on jo näyttänyt vihreää Nato-harjoituksiin osallistumiselle. Järvenpää ei osaa ennakoida, missä vaiheessa ja missä hengessä varsinaisiin operaatioihin osallistuminen otetaan esille.

- Mutta sekin tulee varmaan ihan pikapuoliin, lähikuukausina varmaan utvan käsiteltäväksi, hän arvioi.

Afganistanin Isaf-operaatiosta Riiassa tehdyt päätökset muun muassa keskinäisestä avunannosta eivät Järvenpään mukaan suoraan koske Suomea. Suomalaisjoukko kun ei sovellu taistelutehtäviin, vaan se on koulutettu ja varustettu siviili-sotilastyyppiseen yhteistyöhön.

Järvenpään mukaan Riian kokous sujui sinänsä aivan odotetusti. Koreografia on näissä kokouksissa hänen mukaansa etukäteen tarkasti valmisteltu.

- Kyllä se meni niin kuin odotettiinkin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme