Mainos
Mainos

"Kun joudutaan leikkaamaan, aina koskee"

– Leikkajaiset ovat tällaisia. Kun joudutaan leikkaamaan, aina koskee, kommentoi pääministeri Jyrki Katainen (kok) kuntien ja kansalaisten maksettavia korotuksia ja leikkauksia.

Kunnat menettävät arviolta noin 90 miljoonaa nettona. Katainen myönsi tämän vieraillessaan Seitsemän uutisissa.

– Sekä kunnat että valtio ovat erittäin vaikeassa tilanteessa. Valtio leikkaa omia menojaan, osa julkisesta taloudesta on kuntien vastuussa ja valtio maksaa sinne valtionosuuksia ja me sitten leikkaamme kunnilta. Korotamme veroja monesta muusta asiasta.

– Kun pitää tehdä valintoja, kannattaa nostaa sellaisia veroja, joilla on vähäinen merkitys työllisyydelle. Viina- ja tupakkaveroilla ei ole juuri merkitystä työpaikoille, Katainen totesi.

Säästäjä pitäisi kuitenkin löytä vielä 100-300 miljoonaa euroa. Mitä vielä kansalta otetaan?

– Osinkoveron kiristys on osa tätä elinkeinoelämän veropakettia. Yrityksen kannattaa jättää voittoa tililleen ja käyttää sitä investointeihin tai työllistämiseen, mutta sitten kun otetaan osinkoa ulos yrityksestä, se on kireämpää kuin nyt. Se kattaa osan.

Keskitetyn työmarkkinaratkaisun kaatumiseen Katainen oli erittäin pettynyt.

– Kohdennettu tai keskitetty ratkaisu olisi antanut järkevän tason palkankorotuksille, olisimme välttyneet lakoilta, nyt en tiedä, miten syksy menee

Jos ratkaisu olisi syntynyt, työnverotus voisi olla Kataisen mukaan "toisella tolalla" kuin tänään sovitussa kehysriihessä.

(MTV3)

Katso Jyrki Kataisen studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 21.3.2013)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot