Mainos
Mainos

Kun koulut loppuvat, lastensuojeluilmoituksissa näkyy piikki – päihteidenkäyttö, ruoan saanti ja vuorokausirytmi huolettavat

Kun koulut sulkevat ovensa ja koululaiset kirmaavat kesälaitumille, lastensuojeluilmoituksia tehdään tavallista enemmän.

Monet alaikäiset juhlivat kouluvuoden päättymistä päihteiden voimalla, ja toisaalta alkavan lomakauden kesto herättää huolta sosiaalityön ammattilaisissa.

– Haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten kohdalla sosiaalityöntekijöitämme huolestuttaa se, kuinka vuorokausirytmi säilyy ilman koulua tai miten käy, kun lapsi ei enää saakaan arkipäivisin kouluruokaa, sanoo palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen Turun perhe- ja sosiaalipalveluista.


– Kouluikäisten kohdalla ilmoituksissa näkyy piikki, kun kouluille jää huoli siitä, miten jotkut lapset selviävät kesällä, vahvistaa myös johtava sosiaalityöntekijä Ella Mäntylä Tampereen lastensuojelusta.

Päihteidenkäytöstä ilmoitusryöppyjä 

Kurosen mukaan kesä on lastensuojelussa hieman hiljaisempaa aikaa, kun asiakkaina olevat perheet käyvät lomamatkoilla tai mummolassa.

– Poliisin tekemiä ilmoituksia nuorten päihteidenkäytöstä tulee piikkiluontoisesti, kun koulut päättyvät tai on tällaisia suurempia tapahtumia kesäaikaan. Meillä näkyy myös se, jos poliisilla on resursseja esimerkiksi tehostaa valvontaa jossakin, sieltä tulee ilmoituksiakin enemmän, Kuronen kertoo.

Oulussa varsinkin nuoria koskevia lastensuojeluilmoituksia tehdään kesäaikaan huomattavasti tavallista enemmän, kertoo vs. palvelupäällikkö Marja Kylmäluoma Oulun lastensuojelusta.

– Yleensä ilmoitusryöppy tulee erilaisten festivaalien jälkeen. Silloin kyse on yleensä päihteidenkäytöstä ja muusta epäsopivasta käyttäytymisestä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme