Mainos
Mainos

Kun suomalainen valitsee nyt lomakohteen, yksi kriteeri on ylitse muiden: "Kotimaan kehnot säät ovat saattaneet vaikuttaa"

Sään merkitys lomakohteiden valinnassa näyttää korostuneen suomalaisille entisestään, arvioi Matkamessujen tiedottaja Johanna Suni tuoretta lomamatkaennustetta.

–  Aurinkoiset kohteet ovat niitä, joihin suomalaiset haluavat nyt mennä. Kotimaan viime vuosien kehnot säät saattavat olla vaikuttaneet tähän, Suni arvioi STT:lle

Miinuksena sään merkitys voi Sunin mukaan näkyä siinä, että Keski-Eurooppa on menettänyt jonkin verran suosiotaan vapaa-ajan valmismatkoissa.

Kyselyn mukaan suomalaiset aikovat tehdä tänä vuonna enemmän ulkomaanmatkoja kuin vuonna 2017.

–  Voi päätellä niin, että talouden ja suhdanteiden yleinen piristyminen on lisännyt halukkuutta ja valmiutta matkailuun, Suni tuumii.

Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista arvioi käyttävänsä rahaa matkailuun enemmän tai saman verran kuin edellisenä vuonna.

–  Erityisesti 25–34-vuotiaat ja Suur-Helsingin alueella asuvat aikovat käyttää rahaa matkailuun aiempaa enemmän, kertoo matkakyselyn toteuttaneen Kantar TNS:n tutkimuspäällikkö Anne Lahtinen tiedotteessa.

Thaimaan vetovoima ei hyydy

Kaupunkilomat ulkomailla houkuttelevat nyt suomalaisia. Lähes puolet vastanneista suunnittelee matkustavansa ulkomaille kaupunkilomalle tänä vuonna. Ennusteen mukaan kaupunkilomien suosio on kasvanut merkittävästi edellisestä vuodesta. Viime vuonna kaupunkilomaa ulkomailla suunnitteli suomalaisista 36 prosenttia, nyt jopa 49 prosenttia.

–  Kaupunkilomia on helppo tehdä itsenäisesti. Ne ovat yleensä nopeita, alle viikon pyrähdyksiä, Suni luonnehtii.

Myös rantalomia suunnitellaan nyt aiempaa enemmän.

–  Nousussa ovat jo pitkään suosittu Thaimaa sekä Euroopassa Kroatia ja Portugali, siellä lähinnä Madeira.

Epäilyt mahdollisesta terrorismin riskistä vaikuttavat tilastojen mukaan lomakohteiden suosioon vain lyhytaikaisesti.

–  Nyt taas tehdään matkoja esimerkiksi Tunisiaan. Samoin Turkin vetovoima lomakohteena näyttää olevan palautumassa. En silti lähde arvioimaan tarkemmin terroririskin merkitystä matkailussa, Johanna Suni sanoo.

Myös kotimaan kaupunkiloma kiinnostaa

Kotimaan kaupunkilomaa suunnittelee nyt 35 prosenttia suomalaisista. Kotimaan kaupunkilomien suosio on kasvanut tasaisesti viimeisten kolmen vuoden aikana.

Puolet suomalaisista aikoo ylipäätään lomailla kotimaassa tänä vuonna. Lähes puolet kotimaan lomaa suunnittelevista on aikeissa matkustaa sukulaisten tai tuttavien luokse.

Suomalaisten lomasuunnitelmia mittaavan tutkimuksen toteutti Kantar TNS Matkamessujen toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1  050 ihmistä joulukuussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme