Mainos
Mainos

Kuningatar Noor vierailee Suomessa

Kuningatar Noor, Jordanian kuningas Husseinin leski on kirjoittanut muistelmateoksen. Se on juuri ilmestynyt sekä Suomessa että useissa muissa maissa. Kuningatar Noor saapuu Suomeen kertomaan teoksestaan huhtikuun lopussa.

Kuningatar Noor kertoo kirjassaan Uskomaton elämäni (Leap of Faith: Memoirs of an Unexpected Life) rehellisesti vaikeuksista, joita hän joutui aluksi kohtaamaan kuninkaallisen hovin nuorikkona. Kuninkaan rooli kansainvälisenä valtiomiehenä asetti rajoituksensa perheen yksityiselämälle. Hän kertoo myös kamppailustaan luoda ura humanitaarisen työn tekijänä ja työstään maansa hyväksi.

Kirja tarjoaa muotokuvan kuningas Husseinista ja hänen elinikäisistä rauhanponnisteluistaan Lähi-idässä. Samalla se valottaa Yhdysvaltain ja arabikansojen väliin kasvavaa kuilua. Husseinin rauhanrakentajan työ tuotti palkitsevia tuloksia kuten arabien kasvavan yhteenkuuluvuuden ja rauhansopimuksen Israelin kanssa. Toisaalta tuli myös pahoja takaiskuja kuten Persianlahden sota ja Israelin pääministerin Rabininin murha. Muistelmateos ilmestyi suomeksi maaliskuun lopussa Leena Nivalan suomentamana ja Otavan kustantamana ja samanaikaisesti myös Yhdysvalloissa, Englannissa, Saksassa ja Hollannissa sekä ensi syksynä Espanjassa ja Puolassa.

Ensimmäinen arabimaan amerikkalaissyntyinen kuningatar Lisa Najeeb Halaby syntyi 23.8.1951 Washington D.C.:ssä. Hänen sukunsa on amerikanarabilainen. Lisa Halaby valmistui Princetonin yliopistosta vuonna 1974 pääaineenaan arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu.

Vuonna 1976 Lisa Halaby vieraili isänsä kanssa Jordaniassa ja hänet esiteltiin lentokentällä kuningas Husseinille. Lisa Halaby ja kuningas Hussein ystävystyivät ja alkoivat seurustella. Kesäkuussa 1978 Lisa Halabysta tuli ensimmäinen amerikkalaissyntyinen kuningatar arabimaahan. Hänestä tuli Jordanian kuningatar Noor al-Hussein, eli Husseinin valo.

Perheeseen kuului kolme pientä lasta Husseinin kolmannesta avioliitosta traagisesti kuolleen kuningatar Alian kanssa. Perheeseen syntyi vielä neljä yhteistä lasta.

Kuningas Hussein kuoli syöpään vuonna 1999. Ennen kuolemaansa hän oli nimittänyt vanhimman poikansa Abdullahin kruununperijäksi. Tämän äiti on Husseinin toinen vaimo prinsessa Muna.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme