Mainos
Mainos

Kunnaksen mestarillinen kaikkien aikojen bändin alkutarina – 50-vuotisjuhlan kunniaksi

Mauri Kunnas: Piitles – Tarina erään rockbändin alkutaipaleesta

(Otava)

Mauri Kunnas on tunnettu ennen kaikkea lastenkirjoistaan. Moni on etsinyt unissa kävelevää Herra Hakkaraista tai pörröistä Hämähäkki Heikkiä miehen tarinoista. Kunnaksen piirrokset ja tarinat ovat hauskoja, mutta myös informatiivisia. Piirrokset – välillä pienet, välillä huikeat koko ison aukeaman kokoiset taideteokset – sisältävät aina paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, joiden tutkiskeluun saa helposti kulumaan hetken jos toisenkin. Kunnaksen lapsille suunnatuista kirjoista on iloa sekä pienille että suurille lukijoille.

Kunnakselta on aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Aarresaari –niminen lastenkirja, mutta herran viimeisin teos on suunnattu aikuisille, sillä se on, kuten alkupuheessa sanotaan, kraahvinen novelli Beatles-bändin alkuajoista, bändin, jonka suureksi faniksi Kunnas itsekin tunnustautuu. Kirja on taattua Mauri Kunnas –laatua: piirrosjälki on tuttua, sopivan karikatyyristä, muttei yliampuvaa. Värityksessä Mauria ovat auttaneet vaimo Tarja sekä tytär Jenna. Huumoria riittää samoin kuin tutkittavia yksityiskohtia. Puhekuplia ja tekstikenttiä tuntuu olevan paljon, mutta lukiessa niitä on helppo seurata. Kertoja antaa paljon (ja tosiaankin paljon) mielenkiintoista, yksityiskohtaistakin tietoa bändistä. Toisaalta taas tietoon tuntuu välillä sekoittuvan pieniä fantastisia elementtejä, jotka saavat lukijan hykertelemään. Pääasiassa kuitenkin liikutaan faktan puolella.

Kirja lähtee liikkeelle Ringo Starrin syntymästä, joka käsitellään yhdellä isolla sotaisalla kuvalla. Tämän jälkeen kerrotaan John Lennonin lapsuudesta, jota käsitellään useamman sivun verran. Sen jälkeen siirrytään sujuvasta Pauliin ja bändin muihin jäseniin. Vaikka novellin sivut saattavat näyttää kovin sekavilta, on kerrontaa helppo seurata, kiitos selkeiden kuvalaatikoiden ja tarvittaessa lukusuunnan osoittavien nuolien. Bändin tarina päättyy loppuvuoteen 1962, jolloin he levyttivät ensimmäisen numero ykkösensä Please Please Me / Ask Me Why.

Tekstissä käytetään välillä hassua kieltä, erityisesti, kun kyseessä on ovat englannin kieliset kappaleet (kirjoitetaan englantia niin kuin se suomeksi lausutaan), joka välillä hieman ärsyttää. Toisaalta tämä tyyli jatkaa siitä, minkä kirjan nimi Piitles aloittaa. Onhan Kunnas tehnyt tällä tyylillä jo Nyrok City -sarjakuvissaan. Suurinta hupia niiden lukemisessa aikoinaan Suosikista oli se, että miten mm. Remu tai Andy McCoy oli laitettu puhumaan kuplassa.

On mahtavaa, miten taidokas piirtäjä osaa löytää hahmoista piirteitä, joita korostamalla lukijan on helppo tunnistaa, kuka on kyseessä, esim. Paulin silmäripset tai Ringon iso nenä. Kunnaksen kuvalaatikot ovat kauttaaltaan todella hienoja ja ne kertovat itse bändin lisäksi paljon elämästä tuona aikana (1940-luvulta 60-luvulle). Teoksen upeat piirrokset yhdistettynä valtavaan bänditietoon on hieno saavutus ja todellinen herkkupala jokaiselle Beatles-fanille! Pelkästään kirjan kansi on upeaa työtä ja kekseliäästi tehty niin, että jonon perällä kulkevat neljän lopullisen Beatlesin lisäksi poisjääneet Stu ja Pete. Kun kirja on suljettu, näkee vain Johnin, Ringon, Paulin ja Georgen vähän kuin Abbey Road –levyn kannessa.

Beatlesin tarina on varmasti kerrottu tuhansia kertoja, mutta Mauri Kunnas tekee sen Piitles-kirjassa varmoin ottein hersyvällä huumorilla. Kunnas osaa suhtautua idoleihinsa niin, ettei nosta heitä sokeasti kultaiselle jalustalle, vaan suhtautuu bändiin lämpimän realistisesti. Pelkän selailun perusteella kirja tuntuu raskaalta luettavalta, mutta kun sen kimppuun käy tarkemmin, niin tarina vie mennessään. Kunnaksen teos on yksi Beatles-kirjallisuuden mielenkiintoisimpia tekeleitä. Yksi asia jää kyllä hieman mietityttämään: miltähän Piitlesit olisivat näyttäneet koirina? Olisi ollut hauska nähdä bändi koiraversiona, mutta vain yhden kuvan verran. Piitlesit nimittäin toimivat ihmishahmoina oikein hyvin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme