Mainos
Mainos

Kunnanjohtajat eivät usko kuntauudistukseen

Kunnanjohtajat eivät usko suuren kuntauudistuksen tuovan kaivattua helpotusta kuntien talouspulmiin.

Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksen mukaan suurin osa kunnanjohtajista pitää uudistusta tarpeellisena, mutta se ei tule johtamaan mihinkään.

Kunnanjohtajien näkemyksen mukaan kuntien määrä tulee puolittumaan alle kahteensataan. Kuntaliitoksia kannattaa liki puolet kansalaisista.

Kuntauudistuksen ei uskota ratkaisevan kuntien talouspulmia. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimukseen osallistuneista yli 200 kunnanjohtajasta enemmistön mielestä uudistuksen tarkoitus on hyvä, mutta se ei tule johtamaan mihinkään.

TNS-Gallupin tutkimusyksikönjohtaja Juhani Pekosen mukaan enemmistö arvioi uudistuksen olevan oman kunnan kannalta tarpeellinen, mutta samaan aikaan uudistukseen kohdistuu kritiikkiä liiasta valtiovetoisuudesta ja liian vähästä tutkimuksesta.

Kunnanjohtajien arvio kuntien sopivasta määrästä on pienentynyt dramaattisesti alle puoleen nykyisestä. Säästöjä haetaan kuntaliitoksilla. Esimerkiksi Tuusula, Kerava ja Järvenpää ovat käynnistäneet vuoden vaihteessa selvityksen yli 100 000 asukkaan yhteistyöalueesta.

Tuusulan vs. kunnanjohtaja Matti J. Arola sanoo, että kuntaliitoksien rahahyödyt tulevat tulevaisuudessa.

- Rakenteita voidaan yhteiskäyttää ja palvelut saavuttavat kuntalaiset hyvin, hän jatkaa.

Kuntaliitosten vastustus lisääntynyt

Kuntalaisten kuntaliitosten vastustus on lisääntynyt jonkin verran. Kansalaiset pelkäävät palvelujen huonontumista. SuurTuusulassa säästöjä tulee palveluverkkoa harventamalla.

Kansalaiset haluavat pitää lasten, vanhusten ja terveyspalvelut omassa kunnassa. Kunnanjohtajat olisivat valmiit laajentamaan terveydenhoidon yli kuntarajojen.

Heidän mielestään myös erikoissairaanhoito pitäisi olla valtion vastuulla kuten myös palo - ja pelastustoimi. Tutkimuksessa mukana olleet reilut tuhat kuntalaista olisivat valmiita lisäämään vastuutaan liikunta- ja kulttuuripalveluissa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.01.2006)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme