Mainos

Kunnanjohtajuus houkuttaa harvoja

Hakijamäärät kunnanjohtajien virkoihin ovat laskeneet ja virkojen hakuaikoja joudutaan jatkamaan entistä useammin, ilmenee Kuntaliiton selvityksestä.

Hakijamäärät ovat olleet selvästi pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella jo viimeisten kahdeksan vuoden ajan. Viime vuonna avoinna olleisiin kunnanjohtajan virkoihin ilmoittautui keskimäärin kaksitoista hakijaa.

Virka joudutaan laittamaan uudelleen haettavaksi useammin pienissä kuin suurissa kunnissa. Kunnanjohtajien viranhaku on jouduttu kymmenen vuoden sisällä julistamaan uudelleen avoimeksi lähes joka neljännessä tapauksessa. Kuitenkin vuonna 2008 virkoja julistettiin uuteen hakuun vain kerran.

Kymmenen vuotta sitten avoinna olleeseen virkaan oli keskimäärin 18 hakijaa ja hakuaikaa jouduttiin jatkamaan vain noin joka kymmenennessä tapauksessa.

Sijainti vaikuttaa ratkaisevasti

Kunnan koolla ei ole suurta vaikutusta hakijamääriin. Enemmän vaikuttaa kunnan maantieteellinen sijainti. Vaikeimmaksi pätevän johtajan on osoittautunut Keski-Pohjanmaalla ja Itä-Uudellamaalla.

Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Jyväskylän kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Arto Lepistö arvioi, että kuntajohtajan työn vetovoiman hiipumisen syyt voivat löytyä 1990-luvun lamasta. Niukkenevien resurssien aikana työn luonne on muuttunut ja houkuttelevuus on kadonnut.

- Myös palkkauksen jälkeenjääneisyys voi vaikuttaa pätevien johtajien hakeutumiseen muille aloille, Lepistö lisää. Kunnanjohtajan keskimääräinen kokonaisansio on noin 5 500 euroa kuukaudessa.

Kuntaliiton tutkijan Anni Jäntin mukaan johtajakenttä on lähivuosina kovassa myllerryksessä. Sukupolvenvaihdoksen myötä nuorille asiantuntijoille tarjoutuu mielenkiintoisia ja haastavia johtamistehtäviä.

- Noin puolet kunnanjohtajista jää eläkkeelle seuraavien viiden vuoden aikana, eli paikkoja vapautuu enemmän kuin koskaan aiemmin. Liikettä johtavien viranhaltijoiden tehtävissä tapahtuu myös kuntaliitosten myötä, sillä kunnanjohtajan virasta muihin johtotehtäviin siirtyneistä osa haluaa luultavasti palata takaisin samoihin tehtäviin.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot