Mainos

Kunnat halutaan mukaan naisten ympärileikkausten ehkäisyyn

Tyttöjen ympärileikkauksien ennaltaehkäisy halutaan vakiinnuttaa osaksi kuntien sosiaalipalveluja. Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa kuntia laatimaan suunnitelman naisten ympärileikkauksen vastaisen valistuksen järjestämiseksi.

Muun muassa koulujen, neuvoloiden ja terveydenhoidon henkilökuntaa halutaan kouluttaa niin, että he osaisivat ottaa aiheen puheeksi maahanmuuttajaperheiden kanssa.

Valistustyöllä halutaan myös estää Suomessa asuvien tyttöjen lähettäminen ulkomaille ympärileikattaviksi. Viranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan esiintyy epäilyjä siitä, että Suomessa asuvia tyttöjä on lähetetty tai aiottu lähettää ympärileikattaviksi. Epäilyt ovat kuitenkin harvinaisia.

Asenteet muuttuvat hitaasti

Yhtään oikeustapausta ei Suomessa ympärileikkauksista ole ollut

Naisten ympärileikkausta vastustavaa työtä tekevän Ihmisoikeusliiton mukaan esimerkiksi Suomen somalialaisyhteisössä asenteet tyttöjen ympärileikkausta kohtaan ovat muuttuneet selvästi kielteisemmiksi. Valistusta tarvitaan liiton mukaan kuitenkin yhä, sillä Suomeen muuttaa ihmisiä yhä useammista maista.

Lähes 70 prosenttia Suomen somalialaistaustaisista ja hieman yli 30 prosenttia kurditaustaisista maahanmuuttajanaisista on ympärileikattu. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuodenvaihteessa julkaistusta raportista.

Heistä merkittävä osa kertoi kärsineensä terveysongelmista leikkauksen takia. Muiden maahanmuuttajaryhmien osalta tilastotietoa ei ole.

Osastonlääkäri Johanna Tapper Naistenklinikalta toteaa, että ympärileikkauksen seurauksista kärsiviä uusia potilaita käy vastaanotolla harvakseltaan, mutta silti säännöllisesti.

Tapperin kokemuksen mukaan hoitohenkilökunnalla on hyvät perustiedot ympärileikkauksen vaikutuksista ja hoidosta. Ennaltaehkäisevää työtä sairaaloissa voidaan hänen mukaansa tehdä kuitenkin rajoitetusti. Se tavoittaisi tarvitsijat Tapperin mielestä parhaiten neuvoloissa.

– Olisi hyvä, että kun kohderyhmään kuuluvat äidit tulevat neuvolaan tai tuovat sinne tyttäriään, heidän kanssaan keskusteltaisiin asiasta, jotta ympärileikkauksia ei enää tapahtuisi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot