Mainos
Mainos

Kunnat kammoksuvat kalliita laajakaistahankkeita

Valtakunnallinen Laajakaista kaikille -hanke on vastatuulessa. Parhaillaan kilpailutuksessa on noin 110 haja-asutusalueen laajakaistahanketta, josta runsas kolmannes vailla toteuttajaa.

Kaikki tarjouksen saaneet kunnat eivät ole tarttumassa hankkeeseen. Esimerkiksi Kinnulan kunnassa tarjous tuntuu liian kalliilta.

- Emme voi hyväksyä tätä tarjousta. Meidän on löydettävä halvempia tapoja toimia itse tai sitten valtion on tultava voimakkaamin mukaan, sanoo Kinnulan kunnanjohtaja Juha Urpilainen.

Kunnanjohtaja toivoisi haja-asutusalueille valtion rakentamaa valokuituverkkoa, jota operaattorit voisivat vuokrata. Perusteluna on kansalaisten tasavertainen kohtelu.

- Jos ihminen asuu Helsingissä, niin liittymän hinta on käytännössä nolla euroa. Jos ihminen asuu Kinnulassa, niin miksi hänen pitää maksaa 1 200 euroa tästä liittymästä, Urpilainen ihmettelee.

Lindén: Valtio voi tukea lisää

Muutkin saman tarjouksen saaneet seitsemän pohjoisen Keski-Suomen kuntaa suhtautuvat siihen nihkeästi. Viitasaarella hämmentävät erityisesti operaattorin kaupungilta edellyttämät yhdeksän miljoonan euron takuut.

- Se varmaan estää tähän hankkeeseen liittymisen, koska tarjousvaiheessa tällaisista takauksista ei ollut minkäänlaisia puheita, sanoo Viitasaaren kaupungin talousjohtaja Ari-Jukka Käsmä.

Viestintäministeri Suvi Lindénin (kok.) mukaan valtion on vielä mahdollista tukea haja-asutusalueen laajakaistaverkon rakentamista suunniteltua enemmän, jos hanke ei muuten näytä onnistuvan.

- Se, että valtiovalta olisi jollakin tavoin jopa verkkoyhtiössä mukana on varmasti yksi vaihtoehto, mutta varmasti viimeinen sellainen, Lindén sanoo.

Katso Meeri Ylä-Tuuhosen juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme