Mainos
Mainos

Kunnat kotouttavat maahanmuuttajia vaihtelevasti - "raha ei riitä"

Maahanmuuttajat saavat kunnissa vaihtelevasti tukea kotoutumiseen.

Kuntaliiton mukaan ongelmana on, että rahaa esimerkiksi suomen kielen koulutukseen tai terveyspalvelujen järjestämiseen ei ole riittävästi.

Viime vuonna uudistunut kotoutumislaki toi kunnille lisää tehtäviä. Suomeen muuttaneet voivat esimerkiksi pyytää kunnalta tai TE-toimistolla alkukartoituksen, jossa selvitetään, mitä palveluita ja koulutusta maahanmuuttaja tarvitsee.

-Ei riitä, että meillä on hieno alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma, jos ei ole rahaa toteuttaa sen ehdotuksia, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen.

Valtio maksaa korvausta esimerkiksi siitä, että kunta huolehtii pakolaisten kotouttamisesta. Jokaisesta alkukartoituksesta kunta saa 700 euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan on aikaista arvioida lain toimivuutta. Maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman kuitenkin uskoo, että parannuksia on kunnissa tehty. Esimerkiksi maahanmuuttajien ohjaukseen liittyvää työtä on hänen mukaansa vakinaistettu paikkakunnilla.

-Tilanne kyllä vaihtelee aika lailla eri puolella maata, Stenman sanoo.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot