Mainos
Mainos

Kunnat laiminlyövät työttömien terveystarkastuksia

Eläköityneet sairaanhoitajat Marjatta Herranen ja Marja Sokajärvi hoitavat vapaaehtoisina työttömien terveystarkastuksia Helsingin Vallilassa kerran pari tuntia joka toinen viikko. Toiminta on silminnähden voimauttavaa.

- Mä oon hirveen iloinen, että sä oot pystynyt tän verensokerin korjaamaan, kehuu Herranen asiakastaan.

- Me ollaan täällä sen takia, että haluamme kannustaa ihmisiä hoitamaan itseään, sanoo Herranen niin, että tekisi itsekin mieli mennä mittauttamaan sokerit.

Kynnys tulla tänne on olematon verrattuna terveyskeskukseen.

- Täällä ei tarvitse potea lääkärien eikä valkotakkisten kammoa. Kyllä mä tänne uudestaan tulen, sanoo Sari Puolimatka.

- Eikä sinne edes saa aikoja välttämättä, jos menee ihan perusterveydenhuoltoa hoitamaan. Yleensä pitää olla vakavasti sairas, että pääsee hoitoon, jatkaa Sirpa Hilander, myöskin tarkastuksessa käynyt.

Sokajärvi kokee vapaaehtoistyön palkitsevana.

- Me ollaan saatu pelkästään positiivista palautetta. Ja kaikki tietää, että terveyskeskukset ovat ruuhkautuneita ja sinne on pitkät jonot, hän sanoo.

Työttömät: Virkamiehet pihtaavat tietoa

Punainen Risti, jossa Herranen ja Sokajärvi toimivat, päätti tänä syksynä aloittaa työttömien terveystarkastukset, koska Helsingin kaupunki ei ole lähestynyt kuin osaa pitkäaikaistyöttömistä. Tänä vuonna työttömiä on tarkastettu Helsingin Duuri -palvelukeskuksessa noin 2000, kun työttömiä yhteensä kaupungissa on 24 000.

Toukokuussa voimaan tulleen lain mukaan kuntien on järjestettävä kaikille työttömille tarkastukset. Valtionapu ei kasvanut lakimuutoksen johdosta. 38 kuntaa koskevassa kyselyssä selvisi, että lähes viidennes kunnista ei ole ottanut vakavasti uutta lainsäädäntöä. Rovaniemi, Vantaa, Sodankylä, Turku, Lapinlahti, Helsinki ja Kokkola ei ole ottanut käyttöön joko ollenkaan terveystarkastuksia tai ne ovat puutteellisia.

Työttömien etujärjestön mukaan virkamiehet pihtaavat tietoa lainmukaisesta oikeudesta tarkastukseen säästöjen toivossa.

- Tarkastuksista ei tiedoteta. Työttömät eivät tiedä, että sitä tehdään, sanoo Lea Karjalainen, yhdistyksen puheenjohtaja. sanoo Lea Karjalainen, yhdistyksen puheenjohtaja.

Ongelmia suurissa kaupungeissa

- Ongelmapaikkakunnat on nämä isot kaupungit. Eli jollakin tavalla kuntien resurssit ei vastaa huutoon, Karjalainen jatkaa.

Turun työttömissä kaupungin toiminta saa täystyrmäyksen.

- Turun seudulla on yhdeksän työttömien yhdistystä ja tilanne on huono varsinkin Turussa. Täällä sitä ei ole hoidettu, kertoo Jukka Lähteenmäki Turun Varissuon työttömistä.

Käynti Vantaan työttömien luona osoittaa, että tälläkin seudulla homma on pahasti vaiheessa.

- Mä en tiedä, että tarkastukset ylipäätään toimisi ollenkaan. Taitaa olla rahat loppu, tokaisee seudun työttömien toiminnanjohtaja Pirjo Kinnunen.

Kinnusen mukaan ihmisen kykenemättömyys työhön johtuu taustalla olevista terveydellisistä ongelmista.

- Ensin pitää hoitaa terveysasiat kuntoon ja sitten työllistyminen on mahdollista, hän sanoo.

Vantaan työllisyyspalveluiden johtaja toppuuttelee tilannetta.

- Tällä hetkellä Vantaalla on työttömiä 8400 ja niistä noin 1000 on työvoiman palvelukeskuksen eli TYP:n asiakkaita. He saavat työttömien terveystarkastuksen. Jos työtön asiakas haluaa muutosta tilanteeseensa, niin pyytää lähetteen TYP:iin, sanoo johtaja Anu Tirkkonen.

Työministeriltä tulossa nootti kuntiin

Työministeri Lauri Ihalainen myöntää, että kunnat toteuttavat lainsäädäntöä vaihtelevasti. Ministeriössä valmistellaankin parhaillaan noottia.

- Meillä on tulossa toimenpidesuositus kuntiin, koska olemme havainneet, että yhteistyö ei ole riittävän hyvä. Idea siinä on se, että kootaan eri osapuolet - Kela, työ- ja elinkeinokeskus ja kunta - tiiviimpään yhteistyöhön, demariministeri Ihalainen sanoo.

Vallilan Nokiantiellä Herranen ja Sokajärvi löysivät kävijöiden joukosta tapauksia, jotka vaativat pikaista käyntiä lääkärissä. Iloisiakin uutisia oli tarjota.

- Oho! Tämä on 119 kautta 50. Parempi ei vois olla! huudahtaa Herranen viereisessä huoneessa.

Katso Joonas Lepistön juttu (Kymmenen uutiset 29.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme