Mainos
Mainos

Kunnat ostaneet siivouspalveluja ulkoa vain kolme prosenttia

Kunnat ostivat käyttämistään siivouspalveluista vain kolme prosenttia ulkopuolisilta vuonna 1996. Kuntaliiton selvityksen mukaan yksityisten palvelujen käyttö kuntien kiinteistönhoidossa ja kunnossapidossa on kasvanut hitaasti.

Yksityisten palvelujen käyttö on keskimäärin 20 prosenttia kuntien kiinteistönhoidon kokonaissummasta. Kunnat ja kuntayhtymät käyttävät kiinteistönpitoon noin 10 miljardia markkaa vuodessa. Kiinteistönhoitoon ja kunnossapitoon käytetään 5 miljardia ja peruskorjaus- ja uudisrakentamiseen samoin lähes 5 miljardia markkaa vuodessa.

Kiinteistönhoidosta suurimman kokonaisuuden muodostaa siivous, jonka menot ovat noin 2 miljardia vuodessa. Kunnilla ja kuntayhtymillä on kaikkiaan yli 30 000 rakennusta, joista noin kolmannes on koulurakennuksia. Kuntaliiton selvityksen mukaan yli 20 000 asukkaan kunnista 40 prosenttia on ottanut käyttöön liiketalouden malleja kiinteistönpidossa. Kiinteistönpito on niissä eriytetty omaksi yksikökseen ja toiminnassa on sovellettu nettobudjetointia. Varsinaisia liikelaitoksia kiinteistötoimessa on kaksi, Turussa ja Jyväskylässä.

Kiinteistöjen pääomakulut lasketaan yhä useammassa kunnassa vuokraan kustannuseräksi. Yli 20 000 asukkaan kunnista, joita on yhteensä 48, lähes kaksi kolmasosaa sisällyttää poistot ja korot sisäiseen vuokraan. Pienemmistä kunnista 30-40 prosenttia toimii näin. Kuntien välinen yhteistyö kiinteistönhoidossa on selvityksen mukaan toistaiseksi jäänyt vähäiseksi eikä yhteistyömahdollisuuksia yksityisen sektorin kanssa ole tutkittu.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme