Mainos
Mainos

Kunnat peukaloivat harvoin talviloman paikkaa

Kunnat sijoittavat koululaisten talvilomat perinteisille paikoille, vaikka nykyisen lain mukaan kunta saa periaatteessa valita loma-ajan vapaasti.

- Erittäin orjallisesti on menty vanhan mallin mukaan, vaikka laki on ollut voimassa jo vuosia, sanoo Kuntaliiton ruotsinkielisen opetuksen päällikkö Gustav Wikström.

Talvilomat porrastuvat alueittain kolmelle viikolle siten, että Etelä-Suomi pitää lomansa ensimmäisenä. Käytäntö on peruja ajalta, jolloin lomat määrättiin valtakunnallisesti. Tällä viikolla talvilomaa vietetään Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, osassa Kanta-Hämettä, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla.

Viime viikolla lomaa vietettiin eteläisessä Suomessa, ja ensi viikolla vuorossa on Pohjois-Suomi.

Yrittäjät haluavat enemmän viikkoja

Talvilomat on porrastettu lomakohteiden ruuhkien tasoittamiseksi. Hiihtokeskusyrittäjiä ja liikennöitsijöitä miellyttäisi silti ajatus vielä vaihtelevammista talviloma-ajoista. Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajan Sari Tolletin mukaan pidempi aikaväli tekisi palvelut asiakkaille joustavammiksi ja lievittäisi ruuhkia. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Ruotsissa lomat on porrastettu neljälle viikolle.

- Ei tämä kuitenkaan mikään este ole, nämä ovat tärkeitä lomaviikkoja, Tollet sanoo.

Kuntaliiton Wikströmin mukaan neljän viikon porrastuksessa ongelmia aiheuttaa se, että lomat saattavat osua päällekkäin ylioppilaskirjoitusten kanssa.

Kuntaliitto ei halua puuttua siihen, miten kuntien pitäisi sijoitella koululaisten lomat.

- Kunnat ovat täysin päteviä päättämään siitä itse, se on niiden oikeus, Wikström sanoo.

Hiihtokeskusyhdistyksen Tollet kertoo, että Etelä- ja Keski-Suomen lomaviikot ovat hiihtokeskuksissa erityisen vilkkaita. Pohjois-Suomen lomaillessa ensi viikolla väkeä liikkuu vähemmän.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme