Mainos
Mainos

Kunnat toivovat omaishoidon tukeen yhtenäisiä kriteerejä

Monet kunnat toivovat omaishoidon tuen myöntämiselle yhtenäisiä kriteerejä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitys.

Omaishoidon tuen hakemukset ja hoitopalkkioiden suuruus määritetään nykyisin hyvin erilaisilla mittareilla.  

Hoitopalkkiot vaihtelevatkin runsaasti kuntien välillä. Suomessa on yli 42000 omaishoitosopimuksen tehnyttä omaishoitajaa.  

Selvityksen perusteella enemmistö sekä hoidettavista että omaishoitajista on yli 64-vuotiaita, ja sen mukaan omaishoidon tuki palvelee paremmin eläkeläisiä kuin työikäisiä. Kaksi kolmesta hoidettavasta tarvitsee runsaasti tai melko paljon hoitoa.  

– Keskimäärin 36 prosenttia omaishoidettavista olisi laitoshoidossa ilman omaishoitajaa, arvioi tutkimusprofessori Ismo Linnosmaa.  

Kunnat katsovat, ettei omaishoitajien ja hoidettavien tukeminen ole riittävän monipuolista. Puolet omaishoitajista jättää vapaapäivänsä pitämättä. Useimmiten syynä on se, että sopivista sijaishoitovaihtoehdoista on pulaa ja vaihtoehdot ovat usein laitoshoitopainotteisia.  

Kyselyyn vastasi noin 68 prosenttia kunnista.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme