Mainos
Mainos

Kunnat ulkoistamaan myös vesihuoltoa

Selvitystä tukeneen Sitran mukaan suomalainen vesihuoltojärjestelmä kaipaa pikaista remonttia.

Kuntien vesihuoltoa ryhdytään muiden palvelujen tapaan ulkoistamaan.

Kouvolan seudulla on käynnistynyt pilottihanke, jossa useamman kunnan vesilaitosten käyttö ja huolto aiotaan kilpailuttaa yksityisten hoidettavaksi. Selvityksessä on mukana kuusi kuntaa.

Selvitystä tukeneen Sitran mukaan suomalainen vesihuoltojärjestelmä kaipaa pikaista remonttia.

- Meillä on ammattikunta ikääntymässä, sitten laadulliset vaatimukset kasvavat ja tarvitaan osaamista entistä enemmän myös vesialalla. Myös sitten kuntarakenne on muuttumassa ja on pyrkimystä suurempiin yksikkökokoihin, johtaja Jukka Noponen Sitralta kertoo.

Elimäen, Kuusankosken, Iitin, Valkealan, Jaalan ja Kouvolan nykyiset vesilaitokset palvelevat yli 80 000 asukasta.

Uudessa mallissa asukkaat ostaisivat edelleen vetensä kunnilta. Silti töiden ulkoistamisajatus epäilyttää suurimman toimijan eli Kouvolan vesilaitoksen väkeä.

- Kyllä tämä homma pelaa myös omana työnä tehtynä. Tosiasiassahan näitä palveluja tälläkin hetkellä ostetaan erittäin paljon, vesihuoltopäällikkö Mikko Isakow Kouvolan Vedestä kertoo.

Sitran ympäristöohjelman johtaja katsoo kuitenkin, että sirpaleinen, yksittäisten kuntien hoitama vesihuoltojärjestelmä on taakse jäänyttä elämää.

- Suomi on maana niitä viimeisiä, joka näitä malleja on kehittämässä, Noponen painottaa.

Nyt Kouvolan seudun kuntien vesihuollon ulkoistaminen etenee kunnalliseen päätöksentekoon.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme