Mainos
Mainos

Kunnilla halua lakisääteistä laajempiin rintasyöpäseulontoihin

Viitisenkymmentä kuntaa on hakenut lupaa tehdä ensi vuonna laajempia mammografiaseulontoja kuin mihin laki velvoittaa. Kansanterveyslain mukaan kuntien tulee järjestää rintasyöpäseulonnat 50-59-vuotiaille naisille.

-Seulontojen laajentaminen 60-69-vuotiaisiin hyväksytään, mutta ei alle 50-vuotiaisiin eikä yli 70-vuotiaisiin, kertoo Marjukka Mäkelä Stakesista. Mäkelän mukaan Stakesin kanta 60-69-vuotiaiden rintasyöpäseulontoihin on johdonmukaisesti myönteinen.

Käytännössä jo lähes puolelle tästä ikäluokasta tarjotaan joko kuntien järjestämiä seulontoja tai mahdollisuutta itse maksettavaan mammografiatutkimukseen. Heinäkuun alusta lähtien mammografiaohjelmille on pitänyt hakea hyväksyntä Säteilyturvakeskuksesta. Hakemuskaavakkeessa tiedustellaan mm. sitä, miten lääketieteellinen laadunvarmistus on tarkoitus hoitaa. Stakes puolestaan antaa lausunnon siitä, minkäikäisille mammografiaseulonnat hyväksytään.

-Asetuksessa ei ole kovin tarkkoja ohjeita laadunvarmistuksesta eikä kliinisistä auditoinneista, kertoo apulaisjohtaja Ritva Havukainen Säteilyturvakeskuksesta. Käytäntöä näissä asioissa ollaan vasta rakentamassa, mutta kunnilta tiedustellaan jo tässä vaiheessa suunnitelmia.

Havukaisen mukaan alle 50-vuotiaisiin tai yli 70-vuotiaisiin naisiin ulottuvia rintasyöpäseulontoja esitetään muutamissa hakemuksissa. Sen sijaan sellaisia suunnitelmia ei ole tullut vastaan, joissa esitettäisiin liian usein tai liian harvoin tehtäviä seulontoja.

-Suomessa käytäntönä on, että mammografiaseulonta tehdään kahden vuoden välein. Tässä suhteessa hakemuksissa ei ole eroja, toteaa Havukainen.

Tähän mennessä Säteilyturvakeskukseen on tullut noin 170 seulontaohjelmaa koskevaa hakemusta, joista ensimmäiset on ehditty myös hyväksyä. Vastuu kuuluu kunnille, mutta käytännössä hakemuksen tekijänä saattaa olla myös terveyskeskus tai kuntayhtymä.

-Monien kuntien hakemukset puuttuvat vielä. Viimeistään vuodenvaihteen jälkeen lähetämme karhukirjeitä, sanoo Havukainen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme