Mainos
Mainos

Kunnissa vedetään vaalivuonna henkeä

Kunnissa vedetään eduskuntavaalivuonna 2011 henkeä suurten mullistusten välissä. Takana ovat Paras-hankkeen, suurten kuntaliitosten ja veronkorotusten vuodet.

Tulevaisuus vaan ei näytä sen helpommalta, sillä valtiontalouden vaikeudet ja väestön ikääntyminen painavat päälle..

Viime viikolla julkaistun Aluebarometri 2011:n mukaan seuraavien kahden kolmen vuoden aikana kuntalaisten lompakolla käydään jälleen suuressa osassa kuntia. 160 kuntaa arvioi korottavansa tuloveroprosenttiaan, 115 kuntaa kiinteistöveroprosenttiaan ja 216 kuntaa nostaisi maksujaan.

Huhtikuussa valittava uusi eduskunta ja sen jälkeen koottava uusi hallitus saavat eteensä ison tukun ratkaisemattomia kunta-asioita.

Tämän viikon perjantaina nykyisen hallituksen kunta- ja hallintoministeri Tapani Tölli (kesk.) saa käsiinsä virkamiestyöryhmän kartoituksen kuntalain uudistamistarpeista. Jatkotyö on tarkoitus tehdä parlamentaarisessa eli eduskunnan eri puolueiden edustajista kootussa komiteassa.

Komitean pitäisi ratkaista muun muassa, mitkä ovat kunnan tehtävät ja mikä on työnjako kunnan ja valtion välillä. Selvyys pitäisi saada myös siihen, onko maassa vain yhdentyyppisiä peruskuntia vai Kainuun tapaan jonkinlaisia maakuntakuntia ja mahdollisesti oma hallintomalli Helsingin ja ympäristön metropolialueelle.

Näin puolueet linjaavat kunnista

- Keskusta tukee kuntalaisten tahtoon perustuvia vapaaehtoisia kuntaliitoksia sekä kuntien entistä tehokkaampia yhteistyömuotoja.

- Kokoomuksen mielestä palveluiden kehittämiseen ja kuntarakenteen muutoksiin tarvitaan kunnianhimoa.

- SDP kannattaa vahvoja peruskuntia, jotka kykenevät itse järjestämään keskeisimmät palvelunsa.

- Vasemmistoliitto kannattaa kuntia, joissa palvelut ovat tarpeeksi lähellä ja työssä käydään kunnan alueella järkevällä tavalla.

- Vihreiden mielestä kuntia voidaan yhdistää, jos toimivien palvelujen turvaaminen ja ympäristöystävällinen kaavoitus sitä vaativat.

- RKP:n mielestä paikallinen itsehallinto jakaa käytettävissä olevat varat parhaalla mahdollisella tavalla.

- Kristillisdemokraatit kannustaisivat kuntarakenteen järkevää uudistamista kunnallista itsehallintoa kunnioittaen.

- Perussuomalaisten mielestä kuntajohtajia, konsultteja, kuntaliitosselvittäjiä ja heihin turvaavia vastuutaan pakoilevia valtuutettuja ei pidä varauksetta uskoa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme