Mainos
Mainos

Kunnosta viis - vanhukset kotihoitoon teknologian avulla

THL:n tutkimusprofessori Anja Noron mukaan ilman teknologian apua kotihoidon valtavista haasteista ei selvitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kotihoitoselvityksestä käy ilmi, että vanhusten omatoimisuutta lisäävää teknologiaa on käytössä joka viidennellä yksityisen- ja joka kymmennellä julkisen toimitayksikön asiakkaalla.

Ikääntyneille on kehitetty erilaisia turvallisuutta lisääviä teknisiä laitteita, jotka auttavat hoitajaa ja turvaavat vanhusta.

– Vanhuksen liikkumisen valvomiseen on  erilaisia teknisiä ratkaisuja. Esimerkiksi älymatto hälyttää, jos vanhus nousee sängystä.  Dementikkoa turvaavat GPS- paikantimet, joista hälytys voi muun muassa mennä läheiselle tai vartiointiliikkeeseen  Niihin voidaan ohjelmoida erilaisia hälytyksiä,  jos vanhus menee ovesta ulos tai talon ympäristöstä, kertoo Noro.

Noron mukaan näihin voidaan yhdistää nykyisin videopuhelinyhteys.

– Turvarannekkeet ovat kehittyneet niin, että ne voivat mitata elintoimintoja kuten sydämen sykettä.  Turvarannekkeeseen voidaan kytkeä hälytys, jos vanhus ei liiku pitkään aikaan.  Kodinhoitajien avuksi kehitellään langatonta nettiyhteyttä potilastietojärjestelmään.

Monissa kunnissa painitaan kasvavien kotihoidon asiakkaiden kanssa, jotka ovat yhä huonokuntoisempia. Tähän yhtälöön kunnat toivovat pelastusta teknologiasta.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot