Mainos

Kunta-alan järjestöt Tehy-sanasodassa

Kunta-alan liitto arvostelee kovaa Tehyn työtaistelutyyliä. Arvostelijoiden mukaan Tehy ei noudata pelisääntöjä

Tehyn työtaistelumalli herättää kovasanaista arvostelua muissa kunta-alan työntekijäjärjestöissä. Järjestöjen mukaan Tehy ei ole noudattanut yhteisesti sovittuja pelisääntöjä, kun se ei ole sopinut mm. suojelutyöstä. Jo omat sopimuksensa allekirjoittaneet liitot eivät myöskään hyväksy, että vain Tehyn jäsenille tulisi muita paremmat palkankorotukset.

Tehyn puheenjohtaja syytti eilen muita kunta-alan työntekijäjärjestöjä Tehyn palkkaneuvottelujen häirinnästä. Laitinen-Pesola ihmettelee, miksi muut ovat tulossa jaolle, vaikka ovat jo allekirjoittaneet omat sopimuksensa.

Muiden kunta-alan järjestöjen mukaan Tehyllä ei ole perusteita omaan sopimukseen.

-Jos rahaa tulee lisää, niin ilman muuta tehtävien mukaan pitää palkka maksaa - ei sen mukaan mihin järjestöön kuuluu, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Juhani Palomäki.

Hoitoalan työntekijöitä on myös kaikissa muissa kunta-alan sopijaliitoissa. Laajimmillaan parempien palkankorotusten piiriin tulisi 120 000 kuntatyötekijää - liitoista arvioidaan.

Sopimuskiistojen lisäksi muut kunta-alan järjestöt ovat seuranneet kauhulla Tehyn työtaistelumallia. Niiden mukaan hallituksen väliintulo ja pakkolaki olisi ollut vältettävissä.

-Jos edes vähän noudatettaisiin pelisääntöjä ja Tehy suostuisi itse sopimaan niistä suojelutyörajoista, niin ei mitään lakia tarvittaisi. Vieläkin sen ehtisi tehdä, jos halua löytyy, toteaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön puheenjohtaja Erkki Kangasniemi.

Kangasniemi käyttää Tehystä kovaa kieltä - hän pelkää että kiristäminen, uhkailu ja pelisäännöistä piittamattomuus voi olla kohta työmarkkinoilla yleinen käytäntö sopia asioita.

-Emme me voi oikein tukea sellaista järjestöä jossa ei esimerkiksi suostuta suojelutyöhön vaan käytetään välikappaleina lapsia, sairaita vanhuksia ja kuolemansairaita, Kangasniemi sanoo.

-Työtaistelusta riippumatta olisi vastuullista, että yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaan sovitaan myös työtaistelun rajaamisesta, niin ettei kenenkään henki ole uhattuna. Se on aina tähän asti ollut työtaisteluissa käytäntö suomessa, kommentoi puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta.

Ilmassa alkaa olla järjestösodan piirteitä - varsinkin kun Tehy tekee työtaistelun tiimellyksessä voimakasta jäsenhankintaa muista kunta-alan liitoista.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot