Mainos
Mainos

Kunta-alan työehdoista sopu - palkankorotuksia koulutetuille naisille

Kunta-alalle tulevat palkankorotukset noudattavat lähes samaa tasoa kuin korkeimmat yksityisen sektorin korotukset tällä sopimuskierroksella. Palkankorotukset ovat keväällä vajaat 0,8 prosenttia ja syksyllä samaa tasoa.

Korotukset vaihtelevat ammatin mukaan. Suurimmat korotukset tulevat koulutetuille naisvaltaisille aloille, lähinnä hoitohenkilökunnalle, sosiaalityöntekijöille ja esimerkiksi lastentarhanopettajille. Näillä ryhmillä korotukset ovat 1,3 prosenttia.

Palkkaratkaisu sisältyy tänään saavutettuun neuvottelutulokseen. Kuntien noin 380 000:ta palkansaajaa koskevat uudet työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa ensi vuoden loppuun.

Sopimus voidaan irtisanoa vuoden kuluttua, jos palkoista ei silloin päästä sopuun.

Yleiskorotuksia ei kuntaväelle tule, vaan korotukset koostuvat samapalkkaisuuserästä ja paikallisesta tuloksellisuuteen perustuvasta järjestelyerästä.

Neuvottelutulos koskee neljää pääsopijajärjestöä. Mukana ovat Kunnallisen työmarkkinalaitoksen vastapuolina Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Kunta-alan unioni, Tekniikka ja Terveys KTN sekä Toimihenkilöiden neuvottelujärjestö TNJ.

Lääkärit eivät vielä perjantaina allekirjoittaneet sopimusta.

Olosuhteisiin nähden siedettävä

Akavalaisia edustavan neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtajan Erkki Kangasniemen (sit.) mukaan tulos on hyväksyttävissä kuntien huonon taloustilanteen vuoksi.

Kunta-alan unionia edustava Tuire Santamäki-Vuori (sd.) oli tyytymätön siihen, että monet asiat jäivät yhä hoitamatta.

- Luottamusmiesten asemaan tuli hieman parannuksia, mutta määräaikaisten asemassa on paljon parannettavaa. Vuosilomakorvauksiin jäi syrjiviä elementtejä.

Myönteistä oli harjoittelijoiden palkankorotukset.

Muun muassa perushoitajia edustavan Superin puheenjohtaja Juhani Palomäki (kesk.) arvioi, että tulos oli tyydyttävä suhteessa Tehyn pari vuotta sitten saamiin korotuksiin.

Tehy-ratkaisu aiheutti paineita

Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Markku Jalonen piti sopimusta kohtuullisena, koska sopimus on kahden vuoden pituinen ja tilanne oli hyvin poikkeuksellinen. Palkankorotuspaineita aiheuttivat Tehy-ratkaisu ja yhdenvertaisuuslaki.

Jalosen mukaan kunta-alan ansiokehitys on ollut alhaisempi kuin muilla aloilla.

Kunta-alan työmarkkinaneuvottelut keskeytyivät tuloksettomina viime sunnuntaina, kun palkansaajajärjestöt eivät hyväksyneet kuntatyönantajan jättämää sopimustarjousta.

Neuvotteluja jatkettiin keskiviikosta lähtien päivittäin, ja sopu syntyi lähes yllättäen jo perjantaina iltapäivällä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme