Mainos

Kuntalaiset eivät usko vaikutusmahdollisuuksiinsa

Suomalaiset viihtyvät asuinkunnassaan ja palveluihin ollaan tyytyväisiä, mutta omiin mahdollisuuksiin vaikuttaa kuntapäätöksiin ei uskota.

Terveyden edistämisen keskus ry:n kansalaiskyselyssä lähes 40 prosenttia ei usko mahdollisuuksiinsa vaikuttaa kunnan päätöksentekoon. Erityisesti näin kokevat 25-34-vuotiaat.

Kunnanjohtajien ja kansalaisten näkemykset poikkeavat toisistaan erityisesti päätöksenteon vaikuttamisen osalta. Kuntapäättäjät uskovat, että asukkaat voivat riittävästi vaikuttaa kuntapäätöksiin.

Siinä missä kansalaiset kokivat kunnassa vaikuttamisen vaikeaksi, he toisaalta olivat tyytyväisiä oman alueensa järjestötoimintaan ja kokivat sen merkitykselliseksi sekä tärkeäksi. Vastaajista 73 prosenttia piti järjestötoimintaan osallistumisen mahdollisuuksia hyvinä. Naiset olivat miehiä useammin sitä mieltä, että järjestöt ajavat heille tärkeitä asioita.

Terveyden edistämisen barometriin 2009 haastateltiin 224 kuntajohtajaa, terveysjohtajaa ja kansanterveysjärjestön johtajaa. Kansalaiskyselyyn vastasi 1 000 suomalaista. Barometri julkaistiin nyt 17. kerran.

Suomalaiset viihtyvät asuinkunnassaan

Barometrin vastausten perusteella suomalaiset viihtyvät asuinkunnassaan yleisesti ottaen hyvin. Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että heidän ympäristönsä on turvallinen ja terveellinen. Liikenneyhteydet palveluihin koettiin sujuviksi.

Liikuntamahdollisuuksiin olivat tyytyväisiä lähes kaikki ja puolet vastaajista piti myös muita harrastusmahdollisuuksia riittävinä. Kolmannes kuntalaisista oli myös sitä mieltä, että kunta tarjoaa riittävästi tukea elintapamuutoksiin kuten alkoholista ja tupakasta vieroitukseen.

Kuntalaisista 67 prosenttia kokee myös lapsiperheille tarjotut palvelut riittävinä. Kunnan tukeen ovat tyytymättömimpiä alle 25-vuotiaat. Senioripalveluihin tyytyväisiä oli lähes 60 prosenttia vastaajista ja 58 prosenttia myös uskoo, että jos elämäntilanne muuttuu ikääntyessä vaikeaksi niin kunnan apuun voi luottaa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot