Mainos

Kuntaliitokset aiheuttivat Oulussa nimenvaihdosrumban

Uudessa Oulussa on tehty Suomen suurin nimistönmuutosurakka.

Viiden kunnan yhdistyminen vuoden alussa aiheutti sen, että katujen ja teiden nimien päällekkäisyys oli poistettava. Tämä on tärkeää niin postin kuin pelastusajoneuvojen löytämisessä oikeaan osoitteeseen. Vastaavanlainen urakka on edessä kaikissa uusissa kuntaliitoksissa.

Uuteen uhkeaan Ouluun liitettiin vuoden vaihteessa Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo ja Yli-Ii. Liitoksen vuoksi jouduttiin myös kaksi vuotta kestäneeseen suururakkaan.

– Vähän yli tuhat nimeä käytiin läpi ja niistä todettin, että noin 800 oli saman nimistä eli päällekkäisyyttä eri liittyvissä kunnissa ja sitten niistä noin pikkusen reilu 400 muutettiin. Kahden vuoden urakka on satu valmiiksi ja aikaa ei ollut yhtään liikaa.

– Muutokset tehtiin pienimmän haitan periatteella, historiallinen merkitys huomioonottaen, kertoo kaavoitusarkkitehti Virpi Rajala Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristopalveluista.

Esimerkiksi Kirkkoteitä uudesta Oulusta löytyi neljä. Haukipudas sai pitää omansa. Vanhan Oulun Kirkkotie muutettiin Kirkkorannatieksi. Oulu isoimpana ei voinut sanella kuka luopuu ja kuka saa uuden nimen.

– Se ehkä ei olisi ollut hyvä lähtökohta uudelle kunnalle, sanoo Rajala.

Eniten palautetta tuli esimerkiksi Revontien kohdalla. Asukkaat eivät hyväksyneet ehdotusta Revontien muuttamisesta Ketuntieksi. Syynä oli se, että taloyhtiöt olivat Revontien-nimisiä. Kaikki asukkaat eivät edes ole huomanneet kadunnimen muuttumista.

– Asun tässä ihan lähellä Sorvarintiellä. En ole ede huomannut viereisen kadun nimenmuutosta, sanoo oululainen Eino Tapell.

– Posti on tullut oikeaan osoitteeseen, mutta taksikuskit ovat olleet hieman hämillään. Mutta kun olen sanonut, että Revonkuja on entinen Revontie, niin sitten taksi on löytänyt oikeaan osoitteeseen, kertoo puolestaan Kai Koljonen.

Navigaattorit pitää päivittää

Ongelmia aiheuttaa se, että apua pyydetään vanhalla osoitteella tai että navigaattoreita ei ole päivitetty.

– Meille on tullut palautetta ja kritiikkiä siitä, että navigaattori ei osaa ohjata oikeaan paikkaan. Uudet nimet on talletettu maanmittauslaitoksen, josta navigointilaitteiden valmistajan tai heidän ohjelmavalmistajan pitää käydä uudet tiedot poimimassa, muistuttaa paikkatietoasiantuntija Arto Kurvinen.

Palo- ja pelastuslaitokset kovilla

Myös paloautoilla ja ambulansseilla on haaste löytää oikeaan osoitteeseen.

– Päällekkäisjärjestelmää joudumme ylläpitämään. Hätäkeskuslaitos ylläpitää vanhoja osoitteistoa ja uutta osoitteistoa. Pyrimme varmistamaan, että kun hälytys tulee että tiedämme sekä nykyisen ja vanhan osoitteen. Usein ihmiset ilmoittavat automaattisesti vanhan osoitteen, joten olisi hyvä, että sanottaisiin vaikkapa, että kyse on vanhasta Haukiputaasta. Se helpottaa perille löytämistä.

– Vielä ei ole suuria ongelmia ollut ja meillä on paloautoissa käytössä aina kaksi systeemiä, oman Peke-ohjelman lisäksi toinen navigaattori, kertoo päivystävä palomestari Kimmo Virkkala Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Oulun nimistönmuutoksen suururakassa vain yhdestä uudesta nimestä on tullut valitus. Kiimingissä Ylikiimingintie muutettiin Koitelinkoskentieksi ja paikallinen yrittäjä on jättänyt asiasta valituksen.

– Aika vähällä päästiin ja tämä on pieni harmi näin isossa urakassa. Sen sanon muille kuntaliitosta suunnitteleville, että aikaa tähän työhän täytyy varata. Kaksi vuotta oli lyhyt aika, sillä paljon mailivaihtoa ja työtä tässä on ollut kertoo Virpi Rajala MTV3:lle.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot