Mainos
Mainos

Kuntaliitokset voivat muokata murteita – "saattaisi aiheutua törmäyskursseja"

Tulevassa kuntauudistuksessa joudutaan todennäköisesti yhdistämään monta kuntaa, jotka kuuluvat eri murrealueisiin.

Kielitieteilijöiden mukaan murrerajojen yli tehtävät kuntaliitokset voivat pitkällä tähtäimellä sulattaa murteita yhteen.

Suomen murteet jaetaan kahteen pääryhmään eli itä- ja länsimurteisiin. Pääryhmien rajalla murre-erot voivat paikoin olla jyrkkiä, jolloin murteiden sekoittuminen kotikunnassa voi aiheuttaa identiteettikriisejä.

Käytännössä esimerkiksi pieni koululainen voi joutua uudessa kunnassa vanhan naapurikunnan ja -murteen puolelle kouluun.

– Siitä saattaisi aiheutua törmäyskursseja. Esimerkiksi omalla murteella puhumista voitaisiin kartella tilanteissa, joissa sitä ei ole aiemmin tarvinnut kartella, pohtii Suomen murteiden sanakirjan toinen päätoimittaja Heikki Hurtta.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok) sanoo, että alkuperäistä selvityskarttaa tehtäessä elinkeino- ja talousasiat vaikuttivat murrerajoja enemmän. Selvityskartta on kuitenkin vain suuntaa antava.

– Kunnat voivat itse hakea sopivaa kumppania hallituksen antamien kriteereiden ohjaamina.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot