Mainos
Mainos

Kuntaliiton puheenjohtaja pitää Raskin syytöksiä kohtuuttomina

Manninen ei hyväksy opetusministerin kritiikkiä ja muistuttaa valtion vähentäneen selvästi omaa osuuttaan koulutuksen rahoituksessa.

Opetusministeri Maija Raskin (sd.) syytökset 30 kunnan koulutointa kohtaan ovat kuntaliiton puheenjohtajan kansanedustaja Hannes Mannisen (kesk.) mukaan kohtuuttomia.

Kohtuuttomuus perustuu Mannisen mukaan siihen, että valtio itse on vähentänyt selvästi omaa osuuttaan koulutuksen rahoituksessa. Valtionosuusleikkauksia ei ole peruttu ja esimerkiksi koulujen rakentaminen on siirretty lain hengen vastaisesti lähes kokonaan kuntien vastuulle.

Manninen myöntää kouluissa olevan puutteita ja ongelmia. Hänen mukaansa kuntien kovistelun tulisi kuitenkin perustua koulujen tulosten arviointiin eikä siihen, kuinka paljon rahaa kunta käyttää oppilasta kohti. Tällöinkin arvostelussa olisi kuitenkin otettava huomioon kunnan taloustilanne, sillä koulujenkaan rahoitus ei ole irrallaan kunnan kokonaistaloudesta.

Manninen katsoo, että vaikka nykytyyppinen valtionosuusjärjestelmä on ollut voimassa lähes kymmenen vuotta, opetusministeriö ei ole vielä sisäistänyt sen perusajatusta kannustavuudesta. Hänen mielestään perusajatus on, että järjestelmä parantaa toiminnan kustannus-laatu -suhdetta. Keskimääräisiin kustannuksiin perustuvaa järjestelmää hän pitää mahdottomana ilman, että kuntia on sekä keskiarvon ala- että yläpuolella.

Kuntaliitto uskoo, että koulujen kannalta paras lopputulos saavutetaan rakentavalla yhteistyöllä opetusministeriön, ammattijärjestöjen, kuntien ja vanhempien välillä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme