Mainos

Kuntaliitosten esiselvitys julki: Helsinki ja Sipoo halutaan yhdistää

Kuntauudistukseen liittyvät esiselvitykset niin kutsutusta metropolialueesta ovat valmistuneet.

Selvityshenkilöt ehdottavat väliraportissaan pääkaupunkiseudulle kolmea vaihtoehtoista mallia, jotka kaikki sisältävät kuntaliitoksia. Jokaisessa mallissa ehdotetaan Sipoon ja Helsingin kuntaliitosta.

Ensimmäisessä mallissa harvoja liitoksia

Ensimmäisessä vaihtoehdossa Sipoo ja Helsinki selvittäisivät yhdistymistä samoin kuin Kauniainen ja Espoo sekä Pornainen ja Mäntsälä. Muiden kuntien osalta kuntajakoselvityksiä ei tehtäisi.

Mallissa kuitenkin luotaisiin oma kuntien yhteinen metropolihallinto, jonka ylin päättävä elin olisi suorilla vaaleilla valittava metropolivaltuusto.

Toinen malli liittäisi useita kuntia yhteen

Selvityshenkilöiden ehdottamassa toisessa vaihtoehdossa toteutettaisiin merkittäviä kuntarakennemuutoksia. Kuntajakoselvitysalueet muodostaisivat Helsinki Sipoon kanssa, Espoo Kauniaisten, Vihdin ja Kirkkonummen kanssa, Vantaa Keravan ja Tuusulan kanssa, Järvenpää Mäntsälän ja Pornaisten kanssa sekä Hyvinkää Nurmijärven kanssa. Myös osakuntaliitoksia selvitettäisiin.

Lisäksi tässäkin mallissa perustettaisiin yhteisten tehtävien hoitamiseksi oma toimielin, joka nimettäisiin Helsingin liitoksi. Siihen kuuluisivat Uudenmaan liitto, HSL:n ja HSY:n kuntayhtymät. Tässä mallissa seudulle ei kuitenkaan valittaisi suorien vaalien kautta metropolivaltuustoa.

Kolmas malli muodostaisi kaksi kaupunkia

Kolmas vaihtoehto olisi niin kutsutta suurten kuntien vaihtoehto, jossa Helsingin seudulle muodostettaisiin kaksi vahvaa kaupunkia. Vaihtoehdossa Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Sipoo ja Kirkkonummi muodostaisivat kuntajakoselvitysalueen. Toisen selvitysalueen muodostaisivat Hyvinkää, Järvenpää, Tuusula, Kerava, Nurmijärvi, Mäntsälä ja Pornainen.

Vihdin kunta jäisi metropolialueen selvitysalueiden ulkopuolelle ja muodostaisi selvitysalueen Lohjan, Karkkilan, Siuntion ja Inkoon kanssa.

Mallissa ei luotaisi erillistä metropolihallintoa.

– Kohtuuhintaisten asuntojen puute ja alueellisen eriytymisen lisääntyminen ovat metropolialueemme keskeisiä ongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii entistä tiiviimpää ja sitoutunutta yhteistyötä. Nyt on ratkaisujen aika, ja tämä selvitys antaa hyvän pohjan jatkokeskusteluille kuntien kanssa, painotti asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (vas.) esiselvitysten julkistustilaisuudessa.

Ehdotukset ovat alustavia vaihtoehtoja, joista selvityshenkilöt keskustelevat tämän ja ensi kuun aikana kuntien kanssa. Lopulliset ehdotukset valmistuvat 28.2.2013 mennessä.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot