Mainos
Mainos

Kuntaliitto: Asumistarpeet muuttumassa

Asuntopolitiikan keskeiset muutostekijät ovat Kuntaliiton mukaan ikääntyminen, kilpailu osaavasta työvoimasta sekä hyvän asuinympäristön merkitys.

Asumistarpeet ovat muuttumassa Suomessa, arvioi Kuntaliitto. Liiton mukaan kunnilta edellytetään nyt entistä määrätietoisempaa otetta asuntoasioissa, maapolitiikassa ja yhdyskuntasuunnittelussa.

Asumistarpeiden muutoksiin vaikuttaa liiton mukaan suuresti väestön ikääntyminen. Suomalaisten elinikä ja myös aktiivi-ikä on pidentynyt.

Kuntaliitto tähdentää, että asunnon vaihtamisen vuokra-asunnosta omistusasuntoon ja eri asumismuodoista toiseen tulee olla mahdollisimman joustavaa. Omistusasuminen säilyy liiton mukaan edelleen tavoiteltuna asumismuotona. Silti myös vapaarahoitteisten ja valtion tukemien vuokra-asuntojen sekä asumisoikeusasuntojen tarve lisääntyy.

Tähän johtavat työsuhteiden muuttuminen entistä lyhyemmiksi, tarve muuttaa paikkakunnalta ja maasta toiseen sekä ulkomaisen työvoiman tarve.

Seutuyhteistyötä lisättävä

Asumispalveluissa eri väestöryhmille tarvitaan Kuntaliiton mukaan lisää yhteistyötä kuntien kesken ja kuntien sekä yksityissektorin välillä. Tasapainoinen kehitys edellyttää, että seutuyhteistyötä lisätään asuntoasioissa ja maapolitiikassa. Myös palvelujen tuottamista, tonttipolitiikkaa ja liikennepolitiikkaa tulisi Kuntaliiton mielestä tarkastella seudullisesti.

Kuntaliitto niin ikään ehdottaa, että kasvavilla kaupunkiseuduilla voitaisiin myöntää erityistukea palveluinvestointeihin, jotka tähtäävät asuntotuotannon lisäämiseen ja yhdyskuntarakenteen eheyttämiseen. Pysähtyneen kasvun alueilla ja erityisesti muuttotappioalueilla palvelujen säilyttäminen taas vaatii uusia toimintatapoja, jotka perustuvat vähenevien resurssien entistä tehokkaampaan hyödyntämiseen.

Suomessa myös asumiseen liittyvät rahoitusmallit ovat muuttuneet ja erilaisia rahoitusvaihtoehtoja on tullut lisää. Kuntaliitto korostaa, että aravajärjestelmässä on sekä uustuotannon että olemassa olevan aravakannan rahoitus pidettävä kilpailukykyisenä. Näin vuokrataso pysyy kohtuullisena ja korjauksiin on mahdollista varautua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme