Mainos
Mainos

Kuntaliitto: Budjetti vaarantaa peruspalvelut

Valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden talousarviosta kiristää kuntataloutta entisestään, arvioi Kuntaliitto.  

Kuntaliitto pitää huolestuttavana sitä, että valtion rahoitusosuus sosiaali- ja terveydenhuollon sekä perusopetuksen menoista putoaa vajaasta 30 prosentista noin 25 prosenttiin.  

Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen Kuntaliitosta arvioi, että valtion vetäytyminen kuntapalveluiden rahoituksesta uhkaa kuntien mahdollisuutta järjestää peruspalveluita.  

Kuntaliiton mukaan uusia leikkauksia ovat myös kehysriihen päätös leikata kuntien valtionosuuksista kiinteistöveroprosenttien ylä- ja alarajojen korotuksista kertyvä tuotto ja kuntien sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus.   

– Yhteensä nämä uudet valtionosuusleikkaukset ovat noin 100 miljoonaa euroa, Kietäväinen sanoo.  

Kuntaliiton laskelman mukaan ensi vuoden valtionosuusleikkaukset nousevat yhteensä yli 1,5 miljardiin.   

– Ilman leikkauksia kuntatalous olisi kutakuinkin tasapainossa, sanoo Kietäväinen.  

Veronmaksajat: Verolinja yllätyksetön

Veronmaksajien Keskusliitto pitää budjettiehdotusta yllätyksettömänä. Liitto kiittelee hallitusta, koska se on osin purkanut aiempia veronkiristyksiä.  

Veronmaksajat kritisoi sitä, että hallitus jätti osan tuloluokista ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistuksen ulkopuolelle.  

STTK: Sopeutustoimet on ajoitettava uudelleen 

STTK vaatii, että etupainotteiset sopeutustoimet siirretään tuonnemmas, sillä suhdannetilanne on muuttunut.   

Etujärjestön mielestä hallituksen olisi satsattava budjetissa julkisen talouden tervehdyttämisen lisäksi enemmän talouskasvuun ja työllisyyteen. Sopeutustoimet pitäisi etujärjestön mukaan jaksottaa uudelleen, jotta kotimainen kysyntä ja työllisyys vahvistuisivat.  

– Stubbin hallituksen ohjelmassa sovitut ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistukset, lapsivähennys ja isot väylähankkeet ovat tervetulleita kasvun näkökulmasta. Niiden lisäksi ensi vuonna pitäisi investoida esitettyä enemmän pienempiin väylähankkeisiin, julkiseen rakentamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen, STTK kertoo tiedotteessaan.  

STTK arvioi, että säästöpäätösten vuoksi julkiset investoinnit ovat lähivuosina laskussa.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot