Mainos
Mainos

Kuntaliitto käy työvoimapulaa vastaan

Kuntaliitto on laatinut ehdotuksia kuntien työvoimapulan torjumiseksi, sillä kunnista on jäämässä eläkkeelle 130 000 henkilöä kymmenen vuoden sisällä.

Kuntatyöntekijä

Kuntaliitto pitää tulevaisuuden kannalta tärkeänä mm. sitä, että kunta-alalla vakinaistetaan työsuhteita ja maksetaan kilpailukykyistä palkkaa. Kuntaliiton mukaan vanhusten sosiaali- ja terveyspalveluihin tarvitaan noin 11 000 lisätyöpaikkaa kymmenen vuoden aikana. Päivähoidosta vähenee noin 2000 ja opetustoimesta noin 4000 paikkaa.

Kunta-alan koulutuspaikkoja on tarjottava ennakoitua kysyntää vastaavasti. Muodollisia kelpoisuusehtoja on väljennettävä ja kehitettävä moniammatillista osaamista. Ammattiin suuntautuvan koulutuksen valmistumisaikoja on lyhennettävä, listaa Kuntaliitto. Lisäksi kuntatyönantajamaksut on pidettävä kohtuullisella tasolla yksityiseen sektoriin verrattuna.

Kuntaliiton mukaan myös kuntien rahoitus on turvattava pidempiaikaisella vakaussopimuksella valtion ja kuntien kesken. Kuntahenkilöstön eläkkeellesiirtymisikää puolestaan pyritään nostamaan nykyisestä noin 58 ikävuodesta. Henkilöstöä on koulutettava jatkuvasti ja maahanmuuttajien sijoittumista kunta-alalle tulisi helpottaa.

Kunta-alan henkilöstön keski-ikä on nyt yli 45 vuotta. Kymmenen vuoden aikana eläkkeelle siirtyvistä noin puolet työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa. Eläkkeelle siirtyminen on voimakkainta Etelä-Karjalassa, Kainuussa, Lapissa ja Satakunnassa. Keskimääräistä parempi tilanne on Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot