Mainos
Mainos

Kuntaliitto kielilaista: Kielilaki selkiytyy

Kuntaliitto esittää kuntien henkilöstön kielitaitosäädöksien soveltamista vain kaksikielisissä kunnissa. Kannanotossaan kielilakikomitean uudesta lakiehdotuksesta liitto toteaa, että lain soveltaminen kaikissa kunnissa on liian laaja ratkaisu.

Kuntaliitto

Kielilakikomitean ehdotuksessa uudeksi kielilaiksi ei näyttäisi kuntien kannalta olevan suoranaisia organisatorisia vaikutuksia. Esimerkiksi Kuntaliiton hallintosääntömallissa mennään jo nyt minimivaatimusten suhteen pidemmälle kuin lakiehdotuksessa, sanotaan kuntaliitosta. Ehdotusten kustannusvaikutuksia on liiton mukaan vaikea arvioida.

Kuntaliiton mukaan kielilakikomitean työ on ollut perusteellista ja asiantuntevaa. Uusi laki ei muuttaisi yksikielisten tai kaksikielisten viranomaisten ja kuntien kielellistä jaotusta. Uudessa ehdotuksessa yksikielisyys ja kaksikielisyys määräytyisivät samoin perustein kuin nykyisin, mutta tältä osin lain sisältö on nykyistä selkeämpi.

Lakiehdotuksen mukaan henkilöstöltä vaadittava kielitaito olisi vahvistettava ennen kuin virka tai muu palvelussuhde julistetaan haettavaksi. Kuntaliiton mukaan vaikuttaa siltä, että lain soveltamisala on liian laaja, jos se koskee muitakin kuin kaksikielisiä kuntia.

Kuntaliitto ehdottaakin, että säädökset kielitaitovaatimusten asettamisesta ja kielitaidon huomioon ottamisesta henkilöstöä palkatessa pitäisi rajata koskemaan vain kaksikielisiä kuntia ja kaksikielisiä viranomaisia. Yksikielisessä kunnassa kielitaidon etukäteiseen vahvistamiseen jokaisen palvelussuhteen kohdalla ei liiton mielestä ole tarvetta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme