Mainos

Kuntaliitto: kunnat eivät maksa veroalea

Kuntaliitto ei halua kunnista valtiovarainministeriön julkistamaan budjettiehdotukseen kirjatun kuuden miljardin tuloveroalen maksumiehiä. Liitto pitää samalla tärkeänä, että valtion talouden ohella parantunut kunnallistalouden liikkumavara voidaan käyttää kunnallisten peruspalveluiden kohentamiseen kaikissa kunnissa.

Kuntaliitto

Liitto painottaa, että kuntatalouden myönteinen kehitys koskee kuitenkin vain osaa kunnista. Alueelliset erot kuntien taloudessa ovat kasvaneet. Heikon talouden kuntien aseman vahvistaminen on Kuntaliiton mukaan välttämätöntä, jotta peruspalvelut pystytään tarjoamaan tasavertaisesti koko maassa. Kuntaliitto painottaa, että kesäkuun lopussa julkistetun selvityksen mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta vastustaa sellaisia kunnallisveron kevennyksiä, joista aiheutuisi leikkauksia keskeisimpiin peruspalveluihin. Jos kunnallisveroon tehdään vähennyksiä, verotulomenetykset on kompensoitava kunnille, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, liitto toteaa.

Ei uusille tehtäville

Kuntaliiton mukaan uusien menolisäyksiä aiheuttavien tehtävien antamiseen kunnille tulee suhtautua pidättyvästi. Tehtävien lisääminen johtaisi liiton mielestä ennen pitkää kunnallisen verorasituksen kasvuun, mikä olisi ristiriidassa hallituksen veroasteen alentamistavoitteen kanssa.

Hammaslaakari

Kuntaliitto toteaa, että esimerkiksi esitykset pitkäaikaistyöttömien aktiivisesta kuntoutuksesta merkitsisivät uutta tehtävää ja menojen lisäystä kunnille. Sama aiheutuisi hallitusohjelmaan kirjatusta hammashuollon laajennuksesta, jonka toteutus on tarkoitus aloittaa ensi vuonna. Ammattikorkeakoulujen jatkotutkintoja ei tule liiton mielestä toteuttaa ilman perusteellista valmistelua ja riittävää lisärahoitusta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot