Mainos
Mainos

Kuntaliitto: Naapurikuntien välillä epäreiluja tilanteita

Kuntaliitto on samoilla linjoilla kuntien uudelleenjärjestämisestä kuntaministeri Henna Virkkusen kanssa.

Virkkusen mukaan verot pitää maksaa kuntaan, missä asioidaan ja ollaan töissä.

Kuntaliitosta sanotaan, että keskuskunnat, missä ihmiset käyvät töissä, kantavat suhteettoman vastuun ympäryskuntien kuluista.

– Ihmiset käyvät nykyisin usein töissä muualla kuin asuinkunnassaan. Työssäkäyntialueet ovat laajentuneet seudullisiksi. Se aiheuttaa kuntien välille taloudellisia ongelmia, sanoo Kuntaliiton kaupunkitutkimuspäällikkö Kauko Aronen.

Arosen mukaan työssäkäyntialueiden tulot jakaantuvat usein epätasaisesti. Kasvukeskukset joutuvat kustantamaan esimerkiksi lieveilmiöitä, jota väkimäärän kasvu aiheuttaa.

Kun kasvukeskukset keräävät vapaamatkustajia, kuorivat naapurikunnat samaan aikaan kermat päältä.

– Kokonaisuus, jossa elämme tuottaa ongelmia, kuten syrjäytymistä, joka kuntien sisäisessä kilpailutilanteessa voidaan kuitenkin jättää naapurin harteille.

Turun alueella kustannukset jakautuvat epätasaisesti

Myös valtiovarainministeriö on tutkinut työssäkäyntialueiden tuloja ja menoja.

Vuonna 2009 julkaistun tutkimuksen kohteena oli Turun alue, joka Kuntaliiton mukaan on oiva esimerkki kustannusten epätasaisesta jakautumisesta.

– Turku on pienialainen ja kerrostalovaltainen, heillä ei ole edellytyksiä tarjota väljiä tontteja omakotitaloille. Heille kasaantuu työpaikkarakentamisen aiheuttamat menot ja liikunta-, urheilu- ja kulttuurilaitosten aiheuttamat kulut.

Arosen mukaan tilanne tuottaa myös toisenlaisia ongelmia.

– Tulee sosiaalisesti ongelmaisen väestön luontainen kasautuminen tai oleminen tietyntyyppisessä asuinympäristössä. Kaikista näistä ympäristökunnat yksipuolisella asuntotarjonnalla onnistuvat kuorimaan ikään kun kerman.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme