Mainos
Mainos

Kuntaliitto rajaisi päivähoito-oikeutta

Kuntaliitto ajaa hallitusohjelmaan lakimuutosta, jolla päivähoito-oikeus rajattaisiin osapäiväiseksi niiden lasten osalta, joilla toinen tai molemmat vanhemmista ovat kotona. Liiton laskelmien mukaan kunnat säästäisivät päivähoito-oikeuden rajaamisella 60 miljoonaa euroa, myös lapsen etu toteutuisi nykyistä paremmin. Esitys myötäilee Ruotsin mallia, jossa kaikille avoin, maksuton päivähoito on supistettu kolmeen tuntiin päivässä.

Ajatus rajoituksista ei saa varauksetonta tukea.

- No kyllä meidän mielestä jokaisella lapsella tulee olla oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Meidän mielestämme siihen ei pitäisi puuttua, sanoo Keski-Pohjanmaan Lastentarhanopettajat ry:n puheenjohtaja Maarit Marjusaari.

Kuntaliitossa uskotaan, että ammattijärjestöjen vastustus pohjaa pelkoon työpaikkojen menettämisestä.

- Siinä mielessä tämä riski tai pelko on aika lailla turha, koska päivähoitohan on käytännössä kautta Suomen kuitenkin työvoimapulan alaa. Eli kyllä päivähoitohenkilöstölle jatkossakin töitä riittäisi, miettii Jussi Merikallio Kuntaliitosta.

Ruotsissa jo käyty

Kunnissa on tehty jo Ruotsin vierailuja ja tutustuttu naapurimaan malliin, jossa kolmen tunnin maksuton päivähoito kuuluu kaikille. Pitempi päivä on tarkoitettu vain työssäkäyville, opiskelijoille tai lastensuojelun avuksi.

- Toivon mukaan se tulee Suomeenkin. Siinä lapsi saa virikkeitä ja saa leikkiä muitten kanssa päivisin, mutta joka tapauksessa suuremmaksi ajaksi siitä muusta vuorokaudesta hän on isän ja äidin kanssa tai jomman kumman kanssa, ja se on niin kuin lapsen etua, kertoo puheenjohtaja Roy Sabel Kokkolan Sosiaali- ja terveyslautakunnasta.

Poliittisesti päivähoito-oikeuden rajaaminen on edelleen kuuma peruna, vain kristilliset liputtavat avoimesti sen puolesta. Ammattihenkilöstö pelkää tilannetta, jossa varhaiskasvatus palaa takaisin kerhotasolle.

Joissakin kunnissa on jo aloitettu kokeilu, jossa puolen päivän hoito on ilmaista - sillä pyritään ohjaamaan kotona olevia vanhempia osa-aikaisen hoidon suosimiseen.

(MTV3)

Katso Outi Airolan juttu:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme