Mainos
Mainos

Kuntaliitto uskoo vilkkaisiin vaaleihin

Kuntaliiton ennuste lupailee äänestysprosentin nousevan syksyn kuntavaaleissa. Kesällä tehdyn haastattelututkimuksen mukaan 68 prosenttia suomalaisista aikoo äänestää vaaleissa. Lisäksi 17 prosenttia harkitsee äänestämistä.

Kuntaliiton tutkimuspäällikön Marianne Pekola-Sjöblomin mukaan tulokset vaikuttavat lupaavilta. Suuriin muutoksiin Pekola-Sjöblom ei kuitenkaan usko.

- Meillä on suuret odotukset sen suhteen, että äänestysprosentti nousisi edellisistä vaaleista, jolloin se oli 58,6. Ennakkogallupit enteilevät sitä, että voitaisiin hyvin saada joka tapauksessa 60 rikki, Pekola-Sjöblom arvioi.

Äänestysaktiivisuuden pohjanoteeraus on vuodelta 2000. Tuolloin vain 55,9 prosenttia suomalaisista käytti äänioikeuttaan. Pekola-Sjöblom selittää notkahdusta ajan hengellä.

- Vuosi 2000 oli aika erityislaatuinen vuosi muutenkin. Kaiken tyyppinen osallistuminen ja kannanotot olivat aikamoisen kriittisiä sinä vuonna. Kyseessä ei ollut pelkästään suomalainen ilmiö, vaan samaa oli nähtävissä jossain määrin myös muissa Pohjoismaissa.

Pekola-Sjöblom uskoo, että vuoden 2004 kuntavaaleissa tapahtunut käänne parempaan on pysyvä. Tämän syksyn vaaleja auttaa lisäksi useiden kuntaliitosten tuoma ylimääräinen huomio, jonka Pekola-Sjöblom arvioi tuovan huomattavaa vetoapua äänestäjien aktivoimisessa. Pekola-Sjöblomin mukaan paikallispoliitikoilla on nyt historiallinen tilaisuus aktivoida äänestäjiä.

- Jos vain kunnissa ja valitsijayhdistyksissä osataan markkinoida tilanne, nyt on tuhannen taalan paikka saada kuntalaiset aiempaa vilkkaammin liikkeelle, Pekola-Sjöblom opastaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme