Mainos
Mainos

Kuntaliittoo varoittelee liiasta kaupungistumisesta

Kuntaliiton mielestä maaseutu- ja kaupunkipolitiikkaa on sovitettava yhteen. Liiton hallitus katsoo, että kaupungistumisen jatkuessa liian voimakkaana voidaan lyhyellä aikavälillä menettää pitkällä tähtäimellä arvokkaaksi osoittautuvia kasvutekijöitä.

Kuntaliitto varoittaa, että myös hyvinvointiyhteiskunnan perusteet voivat liian epätasapainoisen kehityksen johdosta tulla uhanalaisiksi. Muuttoliike voi aiheuttaa alueiden yhä suurempaa riippuvaisuutta alueiden ulkopuolelta tulevista resursseista, koska muuttoliike on valikoivaa ja aiheuttaa ikärakenteen ja huoltosuhteen vinoutumista muuttotappioalueilla, joiden joukossa on jo suurehkoja kaupunkeja.

Kuntaliiton mielestä maaseutu- ja kaupunkipolitiikka on liian usein nähty toisilleen vastakkaisina. Liitossa valmisteltu raportti toteaa vastakkainasettelun olevan turhaa. Kuntaliitossa kaupunkipolitiikka määritellään kaupunkien vahvuuksien, kaupungistumistekijöiden kehittämiseksi ja maaseutupolitiikka maaseudun vahvuuksien ja sijaintitekijöiden kehittämiseksi.

Liiton tavoitteissa korostetaan kaupunkien merkitystä vahvuuksien esiintuojina. Se perustuu vuorovaikutukseen maaseudun kanssa hyväksymällä kaupunkien veturirooli kaupunkimaisten elinkeinojen edistämisessä. Pääkaupunkiseudun erityisrooli kansainvälistymisessä ja suurkaupunkisijainnista hyötyvissä toiminnoissa on kansallisesti tärkeä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme